Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan odbio je ponudu Evropske unije za uvođenje bezviznog režima u zamjenu za promjenu turskih zakona o terorizmu.

“Mi ćemo ići svojim putem, a vi idite svojim”, rekao je Erdogan, a prenosi BBC. Podsjećamo, Evropska unija je zatražila od Turske da izmijeni svoje zakone o terorizmu u zamjenu za uvođenje bezviznog režima za građane te zemlje.

Konkretno EU je od Ankare zatražila da suzi svoju definiciju terorizma i terorističkih organizacija koja znatno šira od definicije precizirane u zakonima koji vladaju u većem dijelu Evrope.

Ovaj plan je dio većeg dogovora koji podrazumijeva vraćanje sirijskih izbjeglica iz Grčke u Tursku kako bi se situacija izbjegličke krize u Evropi relativno ublažila.

Erdogan tvrdi da Turska ne može suziti definiciju jer se država nalazi pod velikom prijetnjom terorista, dok određene opozicijske partije smatraju kako je definicija namijenjena gušenju oponenata, kritičara, novinara i “odmetnutih” akademika.

Erdogan je odluku donio dan nakon što je premijer Turske Ahmet Davutoglu, koji je učestvovao u većem dijelu pregovora sa EU, najavio napuštanje svoje funkcije.

Da je Turska kojim slučajem prihvatila sužavanje definicije i zakona o terorizmu, morala bi ispuniti još četiri kriterijuma prije nego što se uvede bezvizni režim.

KOMENTARI:
Loading...