Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske izjavio je da će Holandija morati platiti cijenu zbog protjerivanja turske ministrice Fatme Betul Sayan Kaye.

U centru pažnje ovog vikenda je diplomatski skandal na relaciji Holandija – Turska, a Erdogan je na mitingu u Istanbulu kazao da će ih “naučiti šta je prava diplomatija”.

Erdogan je kazao i to da je mislio kako su nacizam i fašizam pobijeđeni, ali: “Nacizam je živ na zapadu”.

Podsjećamo, Holandija je zabranila prvo Mevlutu Cavusogluu da sleti u Rotterdam, gdje je planirao držati govor turskim državljanima u Holandiji s ciljem promocije ustavnih promjena uoči referenduma u toj zemlji.

Nakon toga, holandska policija je vratila Fatme Betul Sayan Kaya u Njemačku, a onda je potom u Holandiju došla kopnenim putem.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu izjavio je da će Turska adekvatno odgovoriti i da će povlačiti poteze sve dok se Holandija ne izvini za jučerašnji diplomatski skadnal.

Neposredno pred obraćanje turskim državljanima koji su nastanjeni u Francuskoj, a koji su se okupili na skupu u Metzu, turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu je novinarima kazao kako sinoćnji skandal koji je izazvala holandska vlada neće moći ostati ni samo na izvinjenju, već da će Turska odgovoriti adekvatnom mjerom, a već je poslana poruka iz Ankare holandskom ambasadoru, koji se nalazi na ranije odobrenom putovanju van Turske, da se ne vraća na posao jer neće moći ući u Tursku.

“Sigurno ćemo povući potez, povući ćemo više njih. Kasnije će se Holandija izviniti Turskoj. Sve dok se Holandija ne izvini, mi ćemo nastaviti s adekvatnim potezima. Potez holandske vlasti je neprihvatljiv. Ja sam ljudski holandskom kolegi rekao da mogu doći i poslije izbora, (koji su u Holandiji 15. marta), ako je to problem, a on mi je rekao da mi ne može ništa garantirati. Onda je premijer Mark Rutte drsko izašao i rekao da ne mogu doći ni prije, ni poslije izbora. Kazao da je i ako dođem mogu vidjeti lale i muzeje, ali da ne mogu vidjeti Turke. Može li od toga biti fašisoidnija poruka koja krši sva prava i slobode?”, poručio je Cavusoglu.

Podsjetivši kako je holandska policija blokirala turski konzulat i upotrebom policijskih pasa izvela intervenciju u kojoj je povrijeđeno više ljudi koji su mirno demonstrirali, Cavusoglu je kazao da Holandija najvjerovatnije pokušava odvojiti tursku dijasporu od njene matice i da je smatra robovima.

“Konzulat je teritorija Turske, a mom otpravniku diplomatskih poslova i ministrici nije dozvoljen ulazak u tu zgradu. Uporedo s tim, nije dozvoljeno ni konzulu da izađe iz zgrade. To je grubo kršenje Bečkog sporazuma. Takvo ponašanje je rasističko i pokazuje mržnju prema strancima i muslimanima. To je kršenja sloboda i demokracije uopće”, kazao je Cavusoglu.

KOMENTARI:
Loading...