Erdogan je govorio na kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja. U fokusu Erdoganovog obraćanja bila je borba protiv terorizma. Iznio je kritike na račun predsjednika opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemala Kilicdaroglua, a u kontekstu reakcija na nedavno stradanje 13 turskih građana koje su krvnički ubili teroristi PKK-a. 

– Oni koji ne mogu osuditi separatističku terorističku organizaciju kako ne bi naštetili svojim savezničkim partnerima, nemaju pravo govoriti nam o ljudskosti – poručio je Erdogan, te dodao:

“Kilicdaroglu i njegovi partneri trebaju znati da smo mi spremni dati i glavu, ali ni u kom slučaju je nećemo poginjati pred teroristima i onima kojih ih podržavaju”.

Podvukao je kako Turska nastavlja odlučnu borbu protiv terorizma.

– Nastavit ćemo našu odlučnu borbu sve dok potpuno ne iskorijenimo problem terorizma u ovoj zemlji. Nikada nećemo, po cijenu naših života, predati ovu rajsku zemlju izdajnicima FETO-a, niti ubicama i krvolocima PKK-a ili ISIS-a – rekao je Erdogan.