– Let bespilotnog borbenog aviona Turske planiramo za 2023. godinu – rekao je Erdogan u redovnom sedmičnom obraćanju parlamentarcima vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Erdogan je podsjetio i na nedavni sporazum s Poljskom prema kojem će Turska prvi put u jednu od članica Evropske unije i NATO-a izvesti bespilotne borbene letjelice visoke tehnologije.

– Izvoz bespilotnih letjelica u Poljsku iznimno je važan s aspekta prve prodaje Turske letjelice visoke tehnologije članici Evropske unije i NATO-a – rekao je Erdogan:

– U četiri zemlje uključujući Tursku trenutno je aktivno 180 naših bespilotnih letjelica Bayraktar.

Erdogan je najavio novi paket reformi u vezi s pravosuđem, četvrti paket koji će se uskoro naći u parlamentu Turske.

Turska je, kako je podsjetio, kroz 19 godina uništila sve raspoložive resurse zločinačkih organizacija i jednu po jednu ih uništila.

– U posljednje tri i po godine policija Turske u više od 530 hiljada operacija uhapsila je više od 750 hiljada osumnjičenih za krijumčarenje narkotika – rekao je Erdogan i nastavio:

– Nećemo prestati progoniti teroriste FETO-a, PKK-a i drugih terorističkih i zločinačkih organizacija, gdje god bili, sve dok ne budu privedeni pravdi.

Erdogan je ponovio da će izbori u Turskoj biti održani u junu 2023. godine, kako je i planirano.

Kako je kazao, “u vrijeme pandemije imali smo priliku testirati naš zdravstveni sistem. Hvala Bogu, i taj ispit smo s uspjehom riješili”.

Podsjećajući na razne scenarije koje u njegovoj zemlji nastoje sprovesti njeni neprijatelji, Erdogan je rekao da “sve dok njegujemo naše jedinstvo, zajedništvo i bratstvo, nikakav scenario ne može Tursku skrenuti s puta ka njenim ciljevima”.

Erdogan je izrazio uvjerenje da će ekonomski rast Turske u 2021. godini biti daleko iznad očekivanja.