Podsjećajući da je Evropska unija (EU) predložila da Turska otvori arhive u vezi s događajima iz 1915. godine, Erdogan je kazao kako je Turska odavno poručila kako je spremna otvoriti i vojnu arhivu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na Samitu mira u Kongresnom centru Istanbul povodom obilježavanja 100. godišnjice bitke na Čanakkaleu izjavio da su tvrnje Armena u vezi s događajima iz 1915. godine kao i brojke koje se iznose neutemeljene, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjećajući da je Evropska unija (EU) predložila da Turska otvori arhive u vezi s događajima iz 1915. godine, Erdogan je kazao kako je Turska odavno poručila kako je spremna otvoriti i vojnu arhivu.

“Želim poručiti EU: nama predlažu da otvorimo arhive. Ja sam 12 godina bio premijer i skoro godinu predsjednik, i gdje god sam išao, na međunarodnim sastancima i na svakom sastanku u Turskoj sam govorio da smo spremni otvoriti arhive. Uvijek govorim da ima blizu miliona dokumenata o tome. Isto tako, neka i Armenija otvori svoje arhive. Ako imaju i druge zemlje, neka i oni otvore svoje arhive. Štaviše, idemo i dalje, mi smo spremni otvorit i vojnu arhivu”, rekao je Erdogan.

Dotakao se i problema migranata koji stradavaju u Sredozemnom moru u nadi da će stići u neku od zemalja EU-a.

“U Sredozemlju su dave oni koji bježe sa čamcima. Ali, zar i oni nisu ljudi. Gdje je sad Opća deklaracija o ljudskim pravima? Zašto nema napora da se spase ti ljudi? Svi imamo zajedničku odgovornost zbog toga”, kazao je turski predsjednik.

Također je istakao kako teroristička organizacija ISIS nema veze s islamom i učenjem koje propagira ova vjera.

“Ta organizacije nema veze s islamom. Islam je vjera mira. Prema islamu, ako ubijete jednu osobu kao da ste ubili cijelo čovječanstvo”, izjavio je Erdogan.

KOMENTARI:
Loading...