Erdogan je govorio na ceremoniji predstavljanja novih sistema i otvorenju novih fabrika kompanije ASELAN u Ankari, koja radi na unapređenju opreme i naoružanja Turskih oružanih snaga. 

ASELAN je jedna od vodećih svjetskih kompanija u oblasti Sistema za daljinsko upravljanje oružjem. 

– Imamo odbrambenu industriju koja je dosad realizovala blizu 700 projekata. Industrija koja je 2002. godine iza sebe imala svega 62 projekata danas je relizovala blizu 700 – rekao je Erdogan. 

Dodao je kako njegova zemlja povećava broj kompanija na listi prvih 100 najvećih kompanija u oblasti odbrambene industrije. 

– Među prvih 100 svjetskih kompanija odbrambene industrije je sedam turskih, od toga pet je ušlo u posljednjih pet godina – poručio je Erdogan. 

Prema riječima Erdogana, Turska je postala zemlja koja samostalno prevazilazi izazove koje postavljaju globalni dobavljači. 

Podvukao je kako Turska u oblasti odbambene industrije ne želi i neće nabavljati iz inostranstva ništa što možemo proizvesti sama. 

– Karakalov sisitem za procjenu i slušanje visokih frekvencija, koji će nam pružiti veliku snagu u elektronskom ratovanju, sada je spreman za upotrebu – otkrio je Erdogan, te kazao: 

– Turska je danas zemlja koja uspijeva prevazići sve poteškoće koje joj nameću globalni dobavljači kao i svaki tajni i otvoreni embargo.