Egipatski milijarder koji je od Italije i Grčke zatražio da mu prodaju otok na kojem bi izgradio svu infrastrukturu za zbrinjavanje izbjeglica kaže da je identificirao potencijalne lokacije i da pregovara o kupovini dva grčka otoka u privatnom posjedu, javlja UPI, prenosi novinska agencija Patria.

“Mi smo se dopisivali s vlasnicima i izrazili našu zainteresiranost za ulazak u pregovore,” navodi priopćenje Naguiba Sawirisa, tajkuna čije je bogatstvo procijenjeno na 3 milijarde dolara

Budućnost projekta ovisi o grčkoj vladi koja bi u slučaju odobrenja projekta morala povećati maksimalni broj izbjeglica dozvoljen zakonom, a Sawiris se nada da će se nacija pobrinuti i za “administrativne postupke” povezane s preseljenjem migranata na otoke.

Milijarder tvrdi da je UNHCR, agencija za izbjeglice UN-a, također ponudio suradnju za projekt koji zahtjeva minimalnu investiciju od 100 miliona dolara.

Milijarder u intervjuu za Newsweek kaže da još uvijek očekuje odgovore na pisma upućena italijanskom premijeru Renziju i njegovom grčkom kolegi Ciprasu.

“Ja sam im poslao pismo u kojem tražim njihovu dozvolu da tamo zbrinem izbjeglice, ako imate otok na prodaju, ja sam kupac. Meni bi to puno pomoglo, ja od njih trebam dozvolu za smještaj izbjeglica i administrativnu podršku” u smislu kontrole pasoša, uključujući i jednu omanju jedinicu za sigurnost.

“Ja znam da grčka vlada posjeduje brojne nenaseljene otoke i treba novac. Ja bih ovim napravio uslugu čitavom EU, koji ionako daje novac (Grčkoj),” rekao je i dodao da je u projekt sprema uložiti do 200 miliona dolara, piše Index.

KOMENTARI:
Loading...