Evropska centralna banka (ECB) predstavila je danas novu novčanicu od 50 eura, koja bi trebalo da zamjeni najčešće falsifikovanu banknotu i potvrdi ECB-ovu posvećenost korišćenju gotovine, javlja agencija Reuters.

Nova novčanica, sa portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima poboljšane bezbjednosne karakteristike i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svijetlu, a biće puštena u opticaj u aprilu 2017. godine.

Svaka novčanica će imati životni vijek od oko četiri godine, i njena izrada će koštati između šest i deset eurocenti. Korišćenje apoena od 50 eura se učetvorostručilo u proteklih 15 godina, pri čemu je trenutno u opticaju više od 8,5 milijardi tih novčanica, što ukazuje na stabilan rast korišćenja gotovine u zemljama kao što su Njemačka i Austrija, gdje su mnogi potrošači sumnjičavi prema elektronskom načinu plaćanja koje vlasti mogu pratiti.

Prosječan Nijemac će, u bilo kom trenutku, imati oko 100 eura u novčaniku, a oko 80 odsto Nijemaca i Austrijanaca još uvijek obavlja kupovinu plaćanjem u gotovini, prema procjenama njemačke centralne banke (Bundesbanke). Taj procenat u SAD se kreće ispod 40 odsto, a u Švedskoj oko 20 odsto.

KOMENTARI:
Loading...