– Zeki Gur je 1988. godine prošao je na prijemnom ispitu na Prirodno-matematičkom fakultetu i to na smjeru za fiziku. On dodaje da je na fakultet krenuo s željom da postane profesor fizike, ali da je nakon završene prve godine, studij iz finansijskih razloga morao napustiti. Ipak, odlučio je da se vrati u školske klupe i završi započeto.

Student i pastir Zeki Gur (63), iz Elaziga, u centralnom dijelu Turske, uspjesima na predavanjima i željom za čitanjem zadivljuje mnoge, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako kaže 1988. godine, prošao je na prijemnom ispitu na Prirodno-matematičkom fakultetu i to na smjeru za fiziku. On dodaje da je na fakultet krenuo s željom da postane profesor fizike, ali da je nakon završene prve godine, studij iz finansijskih razloga morao napustiti.

20160327_2_14973695_6694957_Web

Ipak, odlučio je da se vrati u školske klupe i završi započeto.

Nauka ga je, kako ističe, oduvijek privlačila. Dodaje kako, i kad nije išao na fakultet, čitao je knjige o fizici, nauci i tehnologiji.

“Stalno ići po knjige mi oduzima mnogo vremena. Znao sam ih pola donijeti u kuću koju koristim dok čuvam životinje. Volim i knjige i životinje. Čitam, pijem čaj, doručkujem. Tako živjeti pruža zadovoljstvo”, kazao je Gur koji u kući na ispaši ima približno 1.200 knjiga te da je to samo pola ukupnog broja knjiga koje ima.

Gur, koji kako kaže, na ispitima uvijek ima iznad 60-70 bodova, namjerava nastaviti i diplomski studij.

Njegova supruga Nezahat Gur (56) kaže kako je njegov san oduvijek bio da završi fakultet.

Njegov profesor s fakulteta Fahrettin Yakuphanoglu je kazao kako je Gur uprkos godinama uspješno studira i obavlja poslove pastira.

“Gospodin Zeki je pastir i uprkos teškom poslu, prati predavanja i dolazi na časove. To je vrlo pohvalno”, kazao je Yakuphanoglu koji je dodao kako vjeruje da će Gur u najkraćem mogućem roku diplomirati.

KOMENTARI:
Loading...