Santa Cruz del Islote na Karibima naseljava 1.200 ljudi i promjera je 0.012 kvadratnih kilometara. Otok, do kojeg se može doći dovsatnom vožnjom brodom iz Cartagene, Kolumbija, je četiri puta gušće naseljen od Manhattana. Otkrila ga je prije samo 150 godina grupa ribara. Nalazi se u arhipelagu San Bernardo.

Osim 1.200 stanovnika, na njemu se nalazi 90 kuća, dvije trgovine, restoran i škola. Međutim, kako je prostor ograničen, mnoge strukture proširile su se preko vode. Jedini prazan prostor na otoku je malo dvorište.

Iako ga mnogi stanovnici opisuju rajskim otokom, Santa Cruz del Islote nema doktora, groblja – mrtvi se sahranjuju na obližnjem otoku – a jedan jedini generator za proizvodnju struje radi samo pet sati dnevno.

Nema ni tekuće vode, a sa ostalim proizvodima isporučuje je kolumbijska mornarica svake tri nedelje.

Jedina usluga kojuotok pruža je usamljeni čuvar koji čuva školu koju pohađa 80-ero djece, jer prema zakonu, svaka škola u zemlji mora imati svog čuvara.

Stoga, u nedostatku osnovnih sadržaja iznenađuje da turizam čini okosnicu lokalne ekonomije na otocima. Turstima se nudi vožnja brodovima, ronjenje na dah, ribolov… dok drugi svoje poznavanje morskog života koriste za opskrbu lokalnih restorana ribom.

Otočani veoma cijene život koji žive i tvrde da nikada nisu morali da brinu o krađama, uz opasku da često jedni kod drugih zajedno gledaju sapunice, piše Colombia Reports.

To je egzistencija koja je u kontrastu sa nasiljem na kopnu, na kojem je vlada i paravojne grupe vode višedecinijski rat oko droga.

“Život ovdje je miran i ugodan”, kaže 66-godišnji Julio Juvenal, potomak osnivača otoka. Ovaj instruktor ronjenja je praunuk jedno od ribara koji su prije oko 150 godina osnovali zajednicu.

“Ovdje nema nasilja. Ne treba nam policija, svi se poznajemo i uživamo provodeći dane. To je slavan život”. dodao je.

KOMENTARI:
Loading...