Govoreći o Antalijskom diplomatskom forumu (ADF), Đukanović je kazao da je sa zadovoljstvom prisustvovao ovom događaju.

– Vjerujem da će to biti još jedna jako kvalitetna platforma za razmatranje globalnih ekonomskih i političkih procesa i za doprinos većoj stabilnosti i bezbjednosti na globalnoj sceni. Ako je suditi na osnovu prisustva i sadržajnosti ovog foruma, ne sumnjam da će Antalijski forum zauzeti svoje mjesto na mapi sličnih događaja u Evropi i svijetu i da će dati prepoznatljiv doprinos – rekao je Đukanović.

Mišljenja je da će ADF nastaviti da daje važan doprinos cjelovitijem i promišljenijem sagledavanju globalnih procesa.

Dogovorena posjeta Erdogana Crnoj Gori

Forum je, kako je kazao, poslužio i kao prilika za susret s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

– Susret je samo potvrdio da su odnosi između naše dvije zemlje tradicionalno prijateljski, a sada i dodatno osnaženi partnerstvom u okviru NATO pakta i zajedničkim evropskim aspiracijama. Ocijenili smo da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje, prvenstveno u oblasti ekonomije i dogovorili se za skoru posjetu predsjednika Erdogana Crnoj Gori – pojasnio je Đukanović.

Govoreći o Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je prethodnih dana, također, održan u Antaliji, i zajedničkim naporima Turske i Crne Gore na ostvarivanju prosperiteta regiona, crnogorski predsjednik je rekao da su obilježili 25 godina trajanja saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

– To je bila prilika da se usvoji zajednički strateški dokument za razvoj jugoistoka Evrope koji je kompatibilan sa programskim dokumentom Ujedinjenih nacija 20/30. Razgovarali smo o raznim pitanjima ali osnovna poruka je da treba učiniti prohodnim put za zemlje našeg regiona ka članstvu u EU. Dakle, zajednički osjećaj da je EU zastala s procesom proširenja, da je to stvorilo utisak da je negdje evropska perspektiva ovog regiona daleko i da su se istovremeno otvorili apetiti raznih drugih geopolitičkih faktora koji žele da penetriraju svoje interese u ovom regionu – pojasnio je Đukanović.

Istakao je da je osnovna poruka SEECP-a da tražie od EU aktivniju politiku proširenja kako bi zajedničku evropsku perspektivu regiona definisali kao realnu.

Crna Gora želi saradnju sa stranim investitorima

Govoreći o potencijalima za saradnju Turske i Crne Gore i šta treba poduzeti da se produbi saradnja u oblasti ekonomije i trgovine, Đukanović je naglasio da saradnja postoji.

– Da su ozbiljni investitori iz Republike Turske već prisutni u Crnoj Gori i da su oni na neki način prokrčili put za veliki broj malih porodičnih kompanija koje su došle iz Turske u Crnu Goru. Taj put je otvoren, a sa crnogorske strane postoji i otvoren poziv za nastavak i širenje saradnje sa stranim investitorima – poručio je Đukanović.

Smatra da je Crna Gora država koja ima jako dobro iskustvo u pogledu ekonomskog razvoja kroz saradnju sa stranim investitorima. Mišljenja je da je pandemija koronavirusa snažno pogodila ekonomiju.

– Mi želimo da sarađujemo sa stranim investitorima, a koje su oblasti u kojima je ta saradnja realna, rekao bih da je to daljnji razvoj infrastrukture, putne i ukupno saobraćajne, razvoj energetike, dalji razvoj turizma i prerađivačke industrije. To su četiri najrealnije razvojne šanse Crne Gore u narednom periodu na kojima će biti oslonjena strategija ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore – pojasnio je Đukanović.

Govoreći o aktivnostima turskih kulturnih institucija i TIKA-e u Crnoj Gori, kao i obrazovnih institucija, crnogorski predsjednik smatra da se i taj aspekt dviju država veoma sadržajno odvija.

– Turski kulturni centar je vrlo aktivan u Crnoj Gori i razvija razne sadržaje kojim crnogorsku i ukupnu javnost upoznaje sa turskom kulturom i to smatramo dragocjenim. TIKA je u Crnoj Gori prisutna već 14 godina, realizovala je oko 300 projekata i pomoć koja je vrjednija od 20 miliona eura, koja je uložena u oblast kulture, zdravstva i obrazovanja – zaključio je Đukanović.