Opasni srpski ubica Norbert Feher iz Subotice uhapšen je u četvrtak navečer u dramatičnoj akciji u španskom El Ventorillu nakon što je devet mjeseci bio u bijegu.

Nije se predao policiji, već je na njih pucao. U razmjeni vatre ubijena su dva pripadnika španske Civilne garde te još jedna osoba.

Na sebi je Feher tokom hapšenja nosio uniformu Civilne garde te je bio naoružan oružjem pripadnika garde koje je u pucnjavi ubio, javlja Kurir. Do hapšenja je došlo nakon kompleksne istrage koja je italijansku policiju i tužilaštvo vodila od Srbije, preko Austrije i Francuske i u konačnici do Španije. U trenutku kada je uhvaćen, Feher je kod sebe imao i krivotvorene hrvatske te italijanske isprave.

U Italiji, gdje se predstavljao kao Rus Igor Vaclavić, počinio je dvostruko ubistvo. Bio je u bijegu od 1. aprila 2017. kad je ubio vlasnika jednog bara u Bologni. Tokom skrivanja od policije ubio je čuvara šume u kojoj se skrivao, a njegovog kolegu ranio. Dovodi ga se u vezu i s ubistvom jednog noćnog čuvara u decembru 2015. godine.

Osim što je za njim tragala policija, i porodica jedne od žrtava raspisala je nagradu od 50.000 eura onome ko ga dovede – živog ili mrtvog. U Italiji je lani pokrenut velik lov na njega, u akciji su bili i padobranci i specijalci i posebno utrenirani psi i infracrvene kamere, no Norberta nisu pronašli.

A da strah ljudi nije bio bezrazložan, potvrđuje psihoprofil koji su napravili u italijanskoj policiji. Dakle, Norbert je dominantno mizantrop, hladan, a povremeno socijalan i pasioniran. Vrlo je utreniran i spretan (osoba s kojom je bio u ćeliji u zatvoru rekla je da je Igor radio tisuće trbušnjaka dnevno), savršeno pliva i roni, i može danima preživjeti u ekstremnim uvjetima. Prošao je vojnu obuku, iako nije poznato u čijim oružanim snagama, i zna šest jezika: talijanski, srpski, španjolski, ruski, mađarski i rumunjski. Naoružan je, policija je baratala podatkom da sigurno ima dvije puške i najmanje dva spremnika s po 30 metaka.

Italijanska istraga otkrila je da je Feher-Vaclavić jedno vrijeme proveo i u Španiji, u Valenciji te da je ondje radio kao žigolo. I ostao na dobrom glasu među ženama…

Komentari: