Većina od 10 ljudi ubijenih u jutrošnjoj eksploziji u centru Istanbula su nemački državljani, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u telefonskom razgovoru, saopćili su izvori iz njegove kancelarije. Među poginulima je i jedan Peruanac, dok je jedna Peruanka ranjena, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Perua.

Davutoglu je rekao Merkel da će detalji tekuće istrage u vezi s tim samoubilačkim napadom, za koji se sumnjiči sirijski bombaš, biti podijeljene s njemačkim zvaničnicima, prenosi agencija Reuters.

Jaka eksplozija uzdrmala je jutros turistički atraktivan istanbulski centralni trg Sultanahmet, u blizini Teodosijevog obeliska, a kancelarija gradonačelnika Istanbula saopćila je da je tom prilikom ubijeno najmanje 10 i ranjeno 15 osoba.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da je sirijski bombaš-samoubica odgovoran za jutrošnju eksploziju u historijskoj turističkoj četvrti u Istanbulu u kojoj je ubijeno deset osoba, među kojima, kako je naveo, ima i Turaka i stranaca.

Istovremeno, potpredsjednik turske vlade Numan Kurtulmus izjavio je da je na osnovu analize raznijetih dijelova tijela identifikovan osumnjičeni bombaš-samoubica koji je jutros izazvao eksploziju u centru Istanbula, te da je riječ o 28-godišnjem Sirijcu.

On je, na konferenciji za novinare u Ankari, rekao i da većinu žrtava čine strani državljani i da su dvije osobe, od 15 koliko ih je ranjeno, u teškom stanju, prenosi Reuters.

Dva visoka turska sigurnosna zvaničnika rekla su u međuvremenu britanskoj agenciji da postoji velika vjerovatnoća da su ekstremisti Islamske države (IS) odgovorni za eksploziju u turistički atraktivnoj četvrti u centru Istanbula.

Turske sigurnosne  vlasti vjeruju da iza eksplozije stoji bombaš-samoubica povezan s Islamskom državom, imajući u vidu da su se na meti napada našli turisti i civili u turističkoj oblasti, prenosi  “Hurijet”.

U jutrošnjoj eksploziji ranjeno je najmanje šest Nemaca, jedan Norvežanin i jedan Peruanac, javila je turska novinska agencija Dogan.

Njemačka je upozorila danas svoje građane da izbjegavaju gužve na atraktivnim turističkim lokacijama u Istanbulu, poslije današnje  eksplozije.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je na svojoj internet stranici da se nasilni sukobi i “teroristički napadi” očekuju širom Turske i pozvalo putnike da se uzdrže od učešće u demonstracijama i skupovima, naročito u velikim gradovima, prenosi agencija AP.

KOMENTARI:
Loading...