Bosanskohercegovačka zajednica u Australiji obilježila je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nizom prigodnih manifestacija.

Koordinaciono tijelo bh. udruženja za Novi Južni Vels jučer je u prostorijama BH centra u Sydneyu priredilo cjelovečernji program, saopćeno je iz Australske unije bosanskohercegovačkih asocijacija (AUBHA).

U društvu predstavnika bh. zajednice bili su počasni konzul BiH u Sydneyu Cris May, član Zakonodavnog vijeća Novog Južnog Velsa i parlamentarni sekretar za pravdu David Clarke, zamjenik predsjednika Općine Liverpool Peter Risteski, Malekeh Michels iz Stranke Zelenih i Catherin Von Dinklage ispred organizacije ”Universal Peace Federation”.

Poslije himni Australije i Bosne i Hercegovine i tradicionalnog pozdrava predstavnika aboridžinske zajednice, prisutnima se obratio sekretar Australske unije bh. asocijacija Safet Alispahić.

54f2e8c9-2b68-4b05-9680-02d8b0094cfb-austr1-718x446Usliijedila su obraćanja i drugih zvaničnika – predsjednika BH Centra Sydney Emina Šerifovića i glavnog imama za Australiju Saliha ef. Mujala.

Na svečanoj akademiji u Brisbaneu, pored članova bh. zajednice, prisutni su bili ambasador BiH u Australiji Bakir Sadović, član Federalnog parlamenta Grahham Perretti i član Paralamenta Queenslanda Duncan Pegg.

Povodom obilježavanja 1. marta bh. nogometni klubovi su odigrali i nekoliko revijalnih utakmica u Perthu, Adelaidu, Melbourneu i Brisbaneu.

KOMENTARI:
Loading...