Potpisnici otvorenog pisma navode da je činjenica da je mandatara predložila Srpska pravoslavna crkva, te da je njen utjecaj na formiranje vlade jasan i zbog nekih kadrovskih rješenja. U pismu tvrde i da je buduća vlada sve osim, kako je najavljena, vlada stručnjaka, reformska i pomiriteljska.

– Vlada mandatara Zdravka Krivokapića koja je najavljena kao vlada stručnjaka, reformska i pomiriteljska i prije nego što je konstituirana pokazuje besprimjerni šovinizam, jezik mržnje, negiranje tradicijske, kulturne i nacionalne posebnosti Crnogoraca – piše u otvorenom pismu.

Zdravko Krivokapić u petak u podne predstavit će kandidate za ministre u vladi koja bi trebala biti izabrana na sjednici crnogorskog parlamenta 2. decembra. Kako je ranije objavljeno, u vladi neće biti političara, već oni ljudi koje Krivokapić smatra stručnima u njihovim područjima, i koji su uglavnom bliski SPC-u.

Jedini političar koji bi mogao ući u vladu, ako dobije podršku ostalih koalicijskih partnera, jeste Dritan Abazović, kojeg Krivokapić planira za jedinog potpredsjednika vlade i ministra odbrane. Za veći dio crnogorske javnosti, najspornija je kandidatura Vesne Bratić, vanredne profesorice filozofskog fakulteta u Nikšiću, za ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Zbog stavova Vesne Bratić na društvenim mrežama njenoj kandidaturi usprotivio se veliki dio crnogorske javnosti. Ona je naprimjer na društvenim mrežama napisala je da je hrvatski kolumnist i pisac Boris Dežulović “đubre ustaško”, nema lijepih riječi ni za Crnogorce, a sebe smatra “srpskom nacionalisticom”.

Podršku ovoj vladi najavile su sve stranke koje čine novu većinu u crnogorskom parlamentu iako je većina čelnika razočarana u Krivokapićev izbor budućih ministara i javno ga kritizira. Na parlamentarnim izborima održanim 30. augusta Demokratska partija socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića prvi put je nakon tri desetljeća izgubila izbore i prešla u opoziciju.

Novu vlast čine prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, formirana pod utjecajem SPC-a, a na čijem je čelu mandatar Zdravko Krivokapić i dvije građanske koalicije “Mir je naša nacija” – Alekse Bečića, aktuelnog predsjednika parlamenta i “Crno na bijelo” – Dritana Abazovića, prenosi Hina.