VEZANI TEKST – Oskrnavljena džamija u Nikšiću: Osvanuli natpisi “Turci” i “Nikšić biće Srebrenica”

Potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Jasmin Ćorović kaže za RTCG da je skrnavljenje džamije u Nikšiću još jedan pokušaj zastrašivanja manjinskih naroda

– Jasno da se radi o zloj namjeri i pokušaju da se zastraše manje brojni narodi u Crnoj Gori i da se manipuliše njihovim osjećanjima.

Još jednom naglašavamo da se ovim neće i ne može zastrašiti bošnjački narod u Nikšiću i Crnoj Gori, ali je nedopustivo da nadležne institucije već duže vrijeme ne mogu da otkriju počinioce ovih ispada – kaže Jasmin Ćorović, potpredsjednik BS-a.

Islamska zajednica u Crnoj Gori traži od nadležnih organa da pronađu počinioce kako slučaj ne bi ostao nerazjašnjen, kazao je za Anadoliju Fuad Čekić, sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori. On je danas zajedno sa glavnim imamom za Podgoricu i Nikšić, Džemom Redžematovićem posjetio Odbor IZ u Nikšiću, nakon što su nepoznati počinioci jutros ispisali nacionalističke grafite na zidu džamije.

– U ime Mešihata IZCG posjetili smo odbor u Nikšiću povodom nemilog događaja, ispisivanje grafita sa zastrašujućim porukama, gdje se Nikšić izjednačava sa Srebrenicom. Ispisana su i četiri ocila. Posjetili smo i Upravu policije u ovom gradu, gdje nam je načelnik policije rekao da drže stvari pod kontrolom i da će u narednom periodu dati sve svoje kapacitete da pronađu počinioce ovoga djela – kazao je Čekić.

On je istakao da je tužilaštvo djelo okvalifikovalo kao širenje vjerske i nacionalne mržnje.

– Ne znamo ko stoji iza ovoga, došlo je do podizanja tenzija. Ne okrivljujemo nikoga, samo tražimo od nadležnih organa da pronađu počinioce, kako ovo ne bi ostao nerazjašnjen slučaj, kao u Beranama i Pljevljima – rekao je Čekić.

Skrnavljenje džamije u Nikšiću desilo se dan nakon što je jučer u Podgorici, na zidu ograde Osmanagića džamije grafitom ispisan krst sa četiri ocila. Skrnavljenje džamije u Nikšiću osudile su brojne političke partije, kao i Mitropolija crnogorsko-primorska.