Više pripadnika policije je povrijeđeno.

Zasad je uhapšeno 53 ljudi, njih 47 zbog kršenja odredbe o policijskom satu.

Glavni grad SAD-a bio je u haosu nakon što je Trump pozvao svoje pristaše na borbu protiv svečanog prebrojavanja izbornih glasova koji će potvrditi pobjedu izabranog predsjednika Joea Bidena.

Žena, koja još uvijek nije identificirana, umrla je nakon što je upucana u prsa, potvrdila je policija DC-a CNN-u.

Više informacija o pucnjavi nije bilo odmah dostupno, a glasnogovornik policije rekao je da će dodatni detalji biti poznati kasnije. Šef policije DC-a Robert Contee rekao je da su još tri osobe umrle jer im je pozlilo tokom nereda.

Američki zvaničnici su saopćili kako je “osiguran” kompleks Kapitola, nakon što je naoružana policija okončala višesatnu okupaciju koju su vršile pristalice američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U srijedu navečer, po lokalnom vremenu, začula se obavijest “Kapitol je osiguran”, te da je to sigurna lokacija za zastupnike, na šta su reagirali aplauzom.

Nešto kasnije Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država objavila je da će se nastaviti zajednička sjednica, koja je tradicionalno formalna stvar prebrojavanja glasova Elektorskog koledža, kako bi se i zvanično proglasio novi predsjednik.

– Kongres će nastaviti s prebrojavanjem elektorskih glasova u srijedu navečer nakon što je Kapitol očišćen od pro Trumpovih okupatora – poručila je Pelosi.

Upad u zgradu Kapitola je prekinuo zajedničko zasjedanje Zastupničkog doma i Senata o Elektroskom koledžu, kojim se trebalo formalizirati rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. novembra 2020. godine, na kojima je pobijedio Joe Biden, ali i nadolazeću inauguraciju planiranu za 20. januar.

Zastupnici su evakuirani na sigurne lokacije u blizini kompleksa Kapitola u Wasingtonu, nakon što je nekoliko hiljada Trumpovih pristalica upalo u zgradu i sukobilo se s policijom.

Također, državni sekretar Mike Pompeo kazao je kako je upad u Kapitol neprihvatljiv i ne može se tolerisati zbog čega će pred lice pravde biti izvedeni kriminalci koji su bili uključeni u ovaj čin.

Počeo je i policijski sat u Washingtonu, koji će trajati od 18 do šest sati ujutru po lokalnom vremenu.