U Kijevu su nedavno održane nasilne demonstracije protiv usvojenih izmjena Ustava koje predviđaju veće ingerencije lokalne i regionalne samouprave.

U demonstracijama su smrtno stradala tri policajca, a stotine osoba su povrijeđene.

Ukrajinski parlament je s 265 glasova za i 87 glasova protiv usvojio izmjene Ustava kojima se predviđa spuštanje nekih ovlasti s razine države na lokalne instance vlasti.

Usvojene izmjene Ustava u pravcu jačanja lokalne i regionalne samouprave su predviđene i mirovnim sporazumom iz Minska kojim su prekinuti višemjesečni oružani sukobi na istoku Ukrajine. Ta regija je i dalje izuzetno nestabilna i često je poprište sukoba između naoružanih separatista i ukrajinskih snaga sigurnosti.

Podsjećamo, regije Donjecka i Lihanjska na istoku Ukrajine su pod kontrolom proruskih separatista koji zahtijevaju punu autonomiju tih regija. Ukoliko predložene izmjene ukrajinskog Ustava budu prihvaćene, može se očekivati reintegracija ovih regija kroz povećanu autonomiju.

Skoro 7.000 ljudi je umrlo tokom sukoba na istoku Ukrajine koji su izbili u martu 2014. godine, nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Tokom ljeta, borbe između ukrajinske vojske i pobunjenika su eskalirale. Međutim, dvije strane dogovorile su prošle sedmice da se zaustavi nasilje 1. septembra, na dan kad se djeca u regiji vraćaju u školske klupe.

Iako se čini da je broj kršenja prekida vatre opao u posljednjih nekoliko dana, posmatrači OSCE-a upozoravaju da nijedna strana ne poštuje primirje.

Da bi izmjene Ustava bile prihvaćene, zakon mora proći i drugu fazu u kojoj mora dobiti podršku najmanje 300 zastupnika ukrajinskog parlamenta, što trenutno nije izgledno.

KOMENTARI:
Loading...