Najmanje dvije povrijeđene osobe su u kritičnom stanju, posljednje su informacije iz Brisela.

Reuters javlja da je na aerodromu pronađena treća bomba koja nije eksplodirala. Ovu bombu uništile su sigurnosne službe.

Ruski mediji i dalje insistiraju da su tri državljana Bjelorusije povezana sa napadima, dok je Euroradio demantovao te informacije.

Prema njihovim navodima, 27-godišnji Aleksej Dovbaš prihvatio je islam i zainteresovao se za radikalne pokrete, a pod njegovim uticajem isto je učinio i 23-godišnji Ivan.

Navodno, braća su bila na obuci u Siriji.

Irački obavještajni zvaničnik kazao je da su mu izvori u sirijskom gradu Raqqa poručili da je radikalna grupa Islamska drežava planirala napade u Evropi za dva mjeseca “u kojima bi mete bili aerodreomi i željezničke stanice”.

Zvaničnik je izjavio za Associated Press u utorak da su irački zvaničnici obavijestili evropske zemlje o tim planovima ekstremista, ali da “Brisel u to vrijeme nije bio dio planova”.

Kazao je da su militanti Islamske države promijenili operaciju i prebacili je u Brisel “zbog hapšenja Salaha Abdeslama”. On je u petak uhapšen u tom gradu.

Drugi visoki irački obavještajni zvaničnik izjavio je da “ISIL stoji iza ove operacije i planirala ju je u Raqqi prije dva mjeseca, te je pripremila je još tri bombaša samoubice koji će obaviti drugi zadatak”.

Zastave EU širom Evrope spuštene su na pola koplja u znak žalosti za 34 izgubljena života u Briselu.

KOMENTARI:
Loading...