Evropska unija (EU) će uvijek biti nedovršen posao bez Zapadnog Balkana, poručila je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) tokom obraćanja na 14. Bledskom strateškom forumu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ukratko, cijena stagnacije i daljeg odlaganja odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom predstavlja rizik. Neotvaranje bi donijelo nestabilnost, imigracije, nekonstruktivan uticaj drugih geopolitičkih aktera. Svaki pozitivan trenutak lako se može izgubiti ako se u perspektivi članstva nastavi odlagati rješavanje nastalih problema. A niko si ne može priuštiti luksuz da i dalje gubi vrijeme – ljudi odlaze iz regije”, izjavila je Bregu tokom panela posvećenog Zapadnom Balkanu – Europeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost koji je jučer održan na Bledu.

Ocijenila je da je stvarni problem regije odlazak stanovništva u ekonomski razvijenije zemlje.

“Na nama je da to promijenimo i transformiramo naša društva. EU treba prepoznati ovaj znak za uzbunu kao priliku, jer održavanje narativa o perspektivi članstva nije jednostavan zadatak”, rekla je Bregu.

Podsjetila je da su se vlade u regiji obavezale da će sprovesti u djelo regionalni ekonomski prostor (REA), kako bi ubrzale saradnju.

“Uspjeli smo u oblasti digitalizacije, s Regionalnim sporazumom o roamingu, što je znak da stvari mogu ići naprijed kad postoji politička volja. S druge strane, kad govorimo o mobilnosti i sporazumu o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija između ekonomija u regiji – čak i da je odobren, koji bi bio njegov smisao ako Kosovari ne mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu bez vize, a tokom prošle godine je broj odbijenih zahtjeva za vizu premašio broj izdatih viza. Dakle, možda REA predstavlja lijep, ali ograničen okvir, i potrebno ga je osnažiti političkim elementom”, istakla je Bregu.

Dodala je da regionalna saradnja nije tehnički, nego politički proces, koji se zasniva na političkoj volji vlada, ali i građana koji podržavaju proces regionalne saradnje.

U panelu o Zapadnom Balkanu su učestvovali ministri vanjskih poslova zemalja regije Pekka Haavisto, ministar vanjskih poslova Finske kao uvodničar, Matthew Palmer, specijani predstavnik SAD za Zapadni Balkan kao i Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...