Zbog festivala, koji je organizovao Ured za kulturu Ministarstva kulture i informisanja i koji će se nastaviti tokom cijelog praznika, tvrđava u Kairu i njen trg bili su prepuni ljudi. Festival se održava u tvrđavi Kairo, jednom od simbola grada, a koja je izgrađena na planini Sadr. 

Abdulhalik Seyf, direktor Ureda za kulturu u Taizu, rekao je da se festival održava od 2018. godine. Seyf je rekao da festivalom žele poručiti da je Taiz prijestolnica kulture Jemena, uprkos ratnom okruženju.

Omar al-Hamadi, jedan od Jemenaca koji su prisustvovali festivalu, rekao je da su zbog blokade koju su napravili Husi “zarobljeni” na gradskim ulicama i ne mogu pobjeći nigdje. 

– Kairska tvrđava predstavlja svjetlost koja gori u mračnom ratnom okruženju i za mene i za mnoge Jemence. Takvi festivali i događaji trebaju nam da bismo izašli iz ratne atmosfere – rekao je Hamadi.

Navedeno je da će polovina prihoda od festivala biti dodijeljena pacijentima s karcinomom. Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Jemenu, gdje vlada jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, više od 22 od 30 miliona stanovnika treba pomoć i zaštitu.

Prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije, dvije trećine stanovnika Jemena ima poteškoće u pristupu zdravstvenim uslugama.