Odbor Zastupničkog doma koji je zadužen za razmatranje budžeta, a u kojem zastupnici demokrata imaju većinu, odobrio je većinom glasova dijelove prijedloga budžetskih zakona koji se odnose na poreze.

To uključuje podizanje najviše stope poreza na dohodak s 37 na 39,6 posto i najveće stope poreza na dobit kompanija s 21 na 26,5 posto.

Prema planu, povećala bi se stopa poreza na kapitalnu dobit s 20 na 25 posto za Amerikance s oporezivim prihodom iznad 400.000 dolara i dodao prirez od tri posto na prihode veće od pet miliona dolara.

Mišljenje odbora predstavlja preporuku čelnicima Zastupničkog doma i Senata dok će u idućim sedmicama raditi na konačnim verzijama zakona o porezima i potrošnji.

Demokrati, koji imaju za cilj usvojiti zakon bez podrške republikanskih zastupnika, ne mogu sebi dopustiti da izgube više od tri glasa u Zastupničkom domu i niti jedan glas u Senatu.

Povećanje poreza očekivani je prijedlog, s obzirom da su za vrijeme koronakrize vlade Donalda Trumpa i Joea Bidena odobrile velike fiskalne poticaje kako bi se pomoglo građanima u prevladavanju krize i potaknuo oporavak ekonomije.