– Nemojte ih nazivati demonstrantima. To je pobunjena masa, izgrednici, domaći teroristi. Tako je prosto. Toliko je jednostavno – rekao je Biden.

Pravno, Sjedinjene Američke Države nemaju zakon za domaći terorizam pod kojim bi mogli realno etiketirati pojedince. Ali, FBI i organi nadležni za provođenje zakona, nastoje ustanoviti ko su bili izgrednici kako bi ih uhapsili, a potom da im se sudi.

Trump i njegovi politički saveznici u posljednjih nekoliko mjeseci tvrdili su da su izbori, na kojima je izgubio od Bidena za sedam miliona glasova, namješteni, što je izazvalo emocije među njegovim pristalicama i potaklo teorije zavjere koje su opovrgnute na sudu. Pored toga, Ministarstvo pravde nije pronašlo dokaze za njegove navode o masovnoj prevari kada je u pitanju glasanje.

VEZANI TEKST – SAD: Pristalice Trumpa upale u zgradu Kapitola, ranjena jedna žena, uveden policijski sat

Trump je u srijedu dodatno pojačao tenzije tokom mitinga na kojem su se ispred Bijele kuće okupile njegove pristalice, samo nekoliko sati prije nego što su okupirali Kapitol, poručujući im da se neće predati te da je na sceni krađa.

– Našoj zemlji je dosta, i nećemo više trpjeti. Zaustavit ćemo krađu – rekao je Trump okupljenima, kojih je većina kasnije krenula prema Kapitolu.

Tokom nereda u srijedu smrtno su stradale četiri osobe.

Biden je kazao kako su neredi u potpunosti predvidljiv rezultat predsjednikovog zagovaranja, dok se njegov mandat bliži kraju.

– Volio bih da mogu reći kako nismo mogli to očekivati. Nije istina. Mogli smo očekivati. U protekle četiri godine imali smo predsjednika koji je u svemu što je učinio jasno pokazao svoj prezir prema našoj demokratiji, našem Ustavu, vladavini zakona. Od početka je započeo sveopći napad na institucije naše demokratije – rekao je Biden.