Cijene barela nafte zabilježile su neznatne promjene danas na međunarodnim tržištima na nivou od 56 dolara, balansirajući između slabijeg dolara i znaka usporavanja kineskog privrednog rasta i rekordne proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji.

Na londonskom tržištu cijena barela za isporuke je u maju ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 56,04 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 47,75 dolara, prenosi SEEbiz.

Dolar je oslabio 0,3 posto prema euru, podržavajući potražnju za robom poput nafte čije su cijene izražene u američkoj valuti, s obzirom na pojačanu kupovnu moć ostalih valuta.

Uticaj slabijeg dolara na cijene nafte ublažili su razočaravajući podaci iz Kine, druge svjetske ekonomije i vodećeg uvoznika nafte, budući da su pokazali pad aktivnosti u proizvodnom sektoru u martu.
Kineski podaci nadovezali su se na saopštenje iz Saudijske Arabije da se u toj zemlji trenutno proizvodi oko deset miliona barela nafte dnevno, što je blizu najvišeg nivoa u istoriji i oko 350 hiljada barela dnevno više nego što se prema zvaničnim podacima proizvodilo u februaru.

Prošlogodišnja odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da se umjesto na cijene fokusira na očuvanje tržišnog udjela rezultirala je padom cijena i dodatno je pogoršala prekomjernu ponudu nafte na svjetskim tržištima.

Očekuje se da će tržište biti najslabije u drugom tromjesečju, budući da će sezona grijanja završiti a još neće početi ljetna sezona vožnje.

U konsultantskoj firmi FGE predviđaju da će u razdoblju od aprila do juna višak nafte na globalnim tržištima dostići dva miliona barela dnevno.

“Očekujemo da će se cijene nafte ponovo naći pod pritiskom”, podsjećaju u bilješci.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranama objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 50,3 dolara, što znači da je pala za 37 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan

KOMENTARI:
Loading...