Njemačka ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere u utorak je, nakon neuspjelog sastanka o raspodjeli izbjeglica po zemljama članicama Europske unije, spomenuo mogućnost da bi članice koje odbijaju prihvatiti obavezne kvote izbjeglica, mogle dobiti manje novca iz strukturnih fondova EU, prenosi novinska agencija Patria.

“Moramo govoriti o načinima pritiska”, rekao je za njemački ZDF de Maiziere.

Zemlje koje odbijaju raspodjelu u skladu s kvotama “često su zemlje koje primaju puno europskih strukturalnih fondova”, rekao je te izrazio žaljenje zbog “izostanka solidarnosti”.

“Smatram da je pravedno… da primaju i manje finansijskih sredstava” od Europe, rekao je de Maiziere i dodao da odobrava sličan prijedlog što ga je iznio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

U ponedjeljak navečer, ministri unutrašnjih poslova 28 zemalja članica EU-a na hitnom sastanku u Bruxellesu nisu se uspjeli dogovoriti o obaveznim kvotama za raspodjelu 120.000 izbjeglica.

Protiv kvota bile su zemlje Višegradske skupine – Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska te Rumunjska, Latvija i Velika Britanija, piše Index.

Nakon sastanka objavljeno je da postoji načelna saglasnost o raspodjeli 120.000 migranata te će se o provedbi te saglasnosti razgovarati na sastanku ministara unutrašnjih poslova 8. oktobra u Luxembourgu.

KOMENTARI:
Loading...