29.7 C
Bosanska Krupa
Subota | 25. Juna 2022.

Balkan ujedinjen u Albaniji: Spasioci iz Beograda, Zagreba, Skoplja i Prištine

- Oglas-

Gotovo svi albanski mediji objavili su fotografiju pripadnika srpskog tima za spašavanje i Kosovskih snaga sigurnosti, kako pridržavajući se rukama rade na raščišćavanju ruševina u Tumanu u potrazi za preživjelima.

Posebnu pažnju predstavnicima srpskog tima za spašavanje, Kosovskih snaga sigurnosti s njihovim kolegama iz Albanije posvetio je talijanski dnevnik Corriere della Sera pod naslovom: “Potres ujedinio bivše neprijatelje”.

Oni zajedno kopaju jedno pored drugog kroz ruševine Drača i Tumana u potrazi za čudom koje izgleda kao da više nije moguće da se desi.

“Tačno dvadeset godina nakon rata na Kosovu, bivša Jugoslavija se pojavila ponovo gotovo kompletna, prvi put nakon svog krvavog raspada. U ime solidarnosti, Balkan se udružio, makar i samo na nekoliko dana, u nastojanju da pruži pomoć nakon potresa koji je pogodio Albaniju, piše Corriere della Sera, a prenose albanski i srbijanski mediji.

Talijanski list navodi da se od utorka u Albaniji nalaze spasilačke ekipe iz Beograda, Tirane Zagreba, Skoplja i Prištine… Vatrogasci, vojnici, psi tragači, uniformirane ekipe različitih obilježja pokušavaju da izvuku žive ispod ruševina.

“Oni možda neće postati braća, ali udružili su snage u zajedničkom cilju. Niko nije imao problem”, navodi autorica teksta uz konstataciju kako je “u stvari, možda vrijeme da postanu prijatelji. Kažu da se ponekad osjećaju kao da su u zatvoru zbog svojih predrasuda”.

Autor: Fena

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci