Muslimanski praznici Ramazanski bajram i Kurban-bajram od početka naredne školske godine u New Yorku će biti zvanični praznici, prenosi Anadolu Agency (AA). Vijest o tome da će Ramazanski i Kurban-bajram biti praznici u New Yorku, putem društvenih mreža potvrdio je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio, kazavši da se radi o jednoj “promjeni koja poštuje različitosti u ovom gradu”.

Gradonačelnik Blasio je, u vezi odluke, održao i sastanak s direktoricom za obrazovanje u gradu New Yorku Carmen Farinom.

U saopćenju iz grada New Yorka u vezi s odlukom navedeno je da će prvi praznik u državnim školama u New Yorku, u školskoj 2015./16. godini, biti prvi dan Kurban-bajrama, odnosno 24. septembar.

U New Yorku, za koji se predpostavlja da u njemu živi između 600 hiljada i milion muslimana, 36 posto učenika ne pohađa nastavu za vrijeme Kurban-bajrama.

Istraživanje Univerziteta Columbia iz 2008. godine pokazalo je da 95 posto muslimanskih učenika u New Yorku nastavu pohađa u državnim školama.

Inače, aktuelni gradonačelnik Blasio je u svojim predizbornim obećanjima između ostalog navodio i to da će u državnim školama muslimanski praznici biti priznati kao zvanični praznici u ovom gradu.

KOMENTARI:
Loading...