Reporterska ekipa AA snimila je jedan od kontingenata vojnih vozila koje je azerbejdžanska vojska zaplijenila od armenske vojske. Zaplijenjena vozila, pretežno vojni transporteri ruske proizvodnje, dovezena su u azerbejdžansku bazu u Yevlahu.

Neimenovani vojni zvaničnik Azerbejdžana za AA je kazao da je riječ o kontingentu vozila koja su zaplijenjena tokom oslobađanja sela Talis u Sugovusanu. Isti izvor je naveo da armenska vojska pri povlačenju napušta brojna vozila i oružje.

U zaplijenjenim vozilima pronađene su i uniforme, dokumenti i druge lične stvari armenskih vojnika.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev saopćio je 3. oktobra da je azerbejdžanska vojska oslobodila regiju Sugovushan koja je pod armenskom okupacijom bila od 1994. godine.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i još sedam okupiranih azerbejdžanskih regija.