Nedaleko od Berlina pronađeni ostaci džamije sagrađene za potrebe muslimanskih zarobljenika u Prvom svjetskom ratu. Arheolozi sa Slobodnog berlinskog univerziteta pronašli su južno od Berlina ostatke džamije koja je bila dovršena tokom Prvog svjetskog rata, a srušena 10 godina poslije. Navodi se da bi ovo mogla biti prva džamija podignuta u Njemačkoj.

Ekipa je pronašla čelične vijke i druge ostatke drvene kupole i smatraju da je cijela struktura bila sagrađena od drveta, a minaret je bio visok 23 metra. Mjesto su poslije u vojne svrhe koristili nacisti, a zatim Crvena armija, navode stručnjaci.

arheolosko-otkrice-nedaleko-od-berlina-pronadjeni-ostaci-prve-dzamije-u-njemackoj_1441711856_1“Ova džamija je korištena i kao mjesto za indoktrinaciju, gdje se pokušavalo uvjeriti zarobljenike da se vrate na ratište i bore protiv kolonijalnih sila na čijoj strani su nekada bili. Neki od njih su otišli da se bore za Osmansko carstvo, ali mnogi su na kraju dezertirali”, rekao je Reinhard Bernbeck, arheolog koji je vodio iskopavanje.

Džamija je bila otvorena u gradiću Wuensdorf, 40 kilometara južno od Berlina u julu 1915. Bila je podignuta za vjerske potrebe muslimanskih zarobljenika u ratu, a srušena je između 1925 i 1926. Tokom Prvog svjetskog rata u Wuensdorfu je bilo smješteno oko 4.000 muslimanskih vojnika iz Indije, Maroka, Tunisa i Alžira.

Ovo područje će uskoro biti uređeno za smještaj nekoliko hiljada izbjeglica s Bliskog istoka koje će Njemačka primiti.

KOMENTARI:
Loading...