Jedna djevojčica iz Palestine iznenadila je njemačku kancelarku Angelu Merkel kada ju je suočila sa činjenicom da se njena porodica našla pred deportacijom iz Njemačke.

“Teško je vidjeti kako drugi ljudi mogu uživati u životu, a ti u isto vreme ne možeš uživati s njima”, rekla je djevojčica Merkelovoj i objasnila joj da se nada da će moći da studira u Njemačkoj i da će biti slomljena ako bude morala da ode.

Naime, ona je tokom pohađanja njemačke osnovne škole tečno naučila njemački i engleski jezik. Njena porodica je sada u problemima jer njen otac ne može da radi s privremenom dozvolom za boravak u Njemačkoj gdje se nalaze već posljednje četiri godine. U ovu zemlju su došli iz izbjegličkog kampa u Libanu.

“Imam ciljeve kao i svi drugi. Učenje je za mene želja i cilj koji bih voljela da dostignem”, rekla je.

Angela, koja nije očekivala kasniju reakciju djevojčice je započela svoj odgovor riječima – “Razumijem da je politika nekada teška…”

A onda je nastavila s objašnjavanjem politike Njemačke prema izbjeglicama.

“Razumijem te, ali iako je to teško u situaciji poput ove, govorim iz pozicije osobe koja se bavi visokom politikom. Ti ovdje stojiš preda mnom i jedno si simpatično biće, ali znaš i sama da u palestinskim izbjegličkim kampovima ima stotine i stotine drugih poput tebe i ako kažemo da svi možete doći, pa i oni iz Afrike, to jednostavno nije ostvarivo. Jedino što se možemo nadati jeste da se neće dugo čekati na rješenje, ali neki će morati da se vrate”, rekla je Angela.

Djevojčica je odjednom počela da plače, a onda joj je Merkelova prišla i utješila je riječima “Super si to odradila”, misleći na njenu aktivnost u raspravi.

Voditelj je prekinuo kancelarku riječima da curica ne plače zbog toga već situacije u kojoj se nalazi, a ona mu je odgovorila da je svjesna toga i da želi da je utješi.

Angela je istakla da shvata koliko joj je teško, ali da je dobro postupila u ime drugih i pokazala u kakvoj se teškoj situaciji neki mogu naći.

Društvene mreže osule paljbu po Angeli Merkel

“Lijepo ste pred kamerama objasnili djevojčici kako se njena sudbina vas ne tiče – to je sramotno”, glasi jedan od komentara, a na kraju se oglasila i PR služba njemačke kancelarke riječima da je djevojčica plakala jer je bila uzrujana.

KOMENTARI:
Loading...