Teroristi nastoje stvoriti nesigurnost koja će se odraziti na socijalnu i ekonomsku situaciju, narušiti povjerenje građana u vlast, te dovesti do nezadovoljstva stanovništva

Cilj sve učestalijih terorističkih napada na turske gradove je skretanje pažnje ove države na borbu protiv terorizma i njeno odaljavanje iz procesa rješavanja regionalnih problema i sirijske krize gdje se u posljednje vrijeme značajno aktivirala i zauzela dobru poziciju, smatra direktor Centra za sigurnosne studije u Sarajevu Armin Kržalić.

Kaže da terorističke organizacije ovakvim zločinima pokušavaju zastrašiti stanovništvo, ali ne samo to.

Tursko jedinstvo

-Iz samog čina vidi se da je napad izveden profesionalno. Očito je da terorističke organizacije, prije svega PKK, pokušavaju zastrašiti stanovništvo, ali i destabilizirati državu, skrenuti joj pažnju na ovaj problem koji direktno pogađa njeno stanovništvo, te je izgurati iz pregovaračkog tima za rješenje sirijskog sukoba – kaže Kržalić za Faktor.

Terorističke napade teško je predvidjeti bilo gdje, a posebno u zemlji kakva je Turska ako imamo u vidu njen teritorijalni položaj, različitost u strukturi stanovništva i veliki broj izbjeglica koje je primila iz Sirije i drugih zemalja.

-Teroristi nastoje stvoriti nesigurnost koja će se odraziti na socijalnu i ekonomsku situaciju, narušiti povjerenje građana u vlast, te dovesti do nezadovoljstva stanovništva i podjele sadašnjeg turskog jedinstva. Svakoj zemlji teško je izboriti se sa prijetnjama prepoznatim kao terorizam, a posebno u situaciji u kojoj se našla Turska, koja ima nezahvalan zadatak i mora rješavati određena regionalna sigurnosna pitanja – govori Kržalić.

Smatra da Turska kroz obavještajni sektor mora djelovati prventivno i razmjenjivati informacije sa susjednim zemljama, te ukazuje da je u ovom trenutku neophodno održati jedinstvo u okviru političke vlasti. Također, napominje da je potrebno utvrditi da li, zaista, iza ovih zločina stoji samo teroristička organizacija.

-Možda je bitno i s aspekta sigurnosno-obavještajnog sektora, ali smireno i racionalno, istražiti i uloge drugih subjekata, prije svega obavještajnih i kontraobavještajnih službi u Turskoj – zaključuje direktor Centra za sigurnosne studije.

Krizno žarište

Sve učestaliji teroristički napadi u Turskoj, koji se naizmjenično dešavaju u Istanbulu i prijestonici Ankari i sa sobom nose brojne žrtve, pokazuju da je cilj terorista da se ova zemlja u svijetu počne doživljavati kao krizno žarište gdje takvi napadi ne predstavljaju izuzetak, nego postaju pravilo.

-Teroristi nastoje destabilizirati Tursku i region, ekonomski je oslabiti i uništiti turizam koji joj predstavlja značajan izvor prihoda. Posebno zabrinjava promjena taktike i usmjeravanje napada na civile, kao što je bilo u posljednjem slučaju. Do sada su meta bili, uglavnom, vojni ciljevi, iako ne znači da nisu stradali i civili – govori za Faktor Muhamed Jusić, islamski teolog i analitičar dešavanja na Bliskom istoku.

Prema njegovim riječima, ovo ne treba gledati odvojeno od dešavanja u Siriji i proglašenja autonomnih pokrajina uz tursku granicu kojim vladaju kurdske paravojne formacije.

-Mislim da je to sve, ustvari, uvod u prekrajanje granica, a koliko je to opasno u multietničkim i multikonfesionalnim sredinama najbolje govori primjer rata i agresije na BiH devedesetih godina prošlog stoljaća – komentariše Jusić.

Kada počne crtanje granica u takvim sredinama, kaže Jusić, svi se trude da ne ostanu sa „pogrešne“ strane, što često posluži kao opravdanje za etnička čišćenja, progone, kako bi se stvorile monolitne ili većinski dominantne teritorije.

Integracija Kurda

-Terorizam je fenomen s kojim se bori cijeli svijet i on se ne može poraziti samo vojno. Mislim da Turska, paraleleno sa slamanjem onih političkih ideoloških i vojnih opcija koje posežu za terorizmom, treba držati otvorena vrata onim političkim i ideološkim opcijama među Kurdima kojima terorizam nije izbor. Treba nastaviti proces integracije Kurda u tursko društvo kroz davanje većih prava i ne treba od toga odustati – govori Jusić.

Primjećuje da je reakcija Zapada na napade u Turskoj daleko „bljeđa“ nego kada se desio napad u Parizu. Zaključuje da bi svaka žrtva trebala biti podjednako važna, bila ona u Ankari, Parizu, Damasku ili drugdje.

Napad u Ankari

Prije sedam dana u Ankari se također desio teroristički napad u kojem je ubijeno 37 osoba. Teroristička organizacija TAK, jedan od ogranaka PKK, preuzela je odgovornost za napad. Napad je tada izveden automobil bombom u kojem je u centralnom kvartu Ankare Kizilayu ranjeno više od 120 osoba. Seher Cagla Demir je identifikovana kao napadač i članica je ove grupe. U tekstu kojim je grupa TAK preuzela odgovornost za napad se pohvalno govori o Abdullahu Ocalanu, lideru terorista PKK-a. Ukazuju i na sve važniju ulogu i masovnije učešće žena u aktivnostima tog separatističkog pokreta koji se nalazi na listi terorističkih organizacija u Turskoj, SAD-u i EU.

KOMENTARI:
Loading...