Ako Velika Britanija bude glasala za napuštanje Evropske unije (EU), to može da pokrene proces osipanja struktura na kojima je izgrađena Evropa poslije Drugog svjetskog i Hladnog rata. To navodi Reuters u analizi posvećenoj predstojećem referendumu. Britanska agencija, stoga, konstatuje da bi historija Evrope mogla da krene unazad.

Početak destrukcije

Čak i ako Britanci budu glasali za ostanak u EU, naslijeđe bolne debate, rastući trend nacionalnih referenduma o pitanjima EU i raspoloženje protiv globalizacije i internacionalizovanih elita s obje strane Atalantika neće u skorije vrijeme izblijediti, navodi se u Reutersovoj analizi.

“Koliko daleko i brzo se zaraza može raširiti u slučaju Brexita, niko ne može predvidjeti, ali nemojte očekivati da će se to zaustaviti na samo jednoj zemlji koja se udaljava od EU”, navodi se u analizi.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, historičar i bivši poljski premijer koji se protivio komunističkoj vladavini u istočnoj Evropi i borio se za ulazak u EU, prošle sedmice upozorio je da bi Brexit mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i cjelokupne zapadne političke civilizacije.

Šef Foreign Officea Philip Hammond poručio je da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio nepovratan i da bi zemlja mogla ponovo da se pridruži bloku samo pod uslovima koji bi za nju bili neprihvatljivi.

Nepovratan proces

– Poruka koju pokušavamo da pošaljemo Britancima jeste da je to nepovratan proces – ako odluče da izađu, više nema povratka – rekao je Hammond novinarima pred početak sastanka šefova diplomatija u Briselu.

Posljednje ankete pokazuju da više Britanaca, 53 posto, podržava ostanak, dok je 47 posto za izlazak iz EU. To su podaci agencije za društvena istraživanja “NatCen”, a anketa je obavljena u periodu od 16. maja do 12. juna. U njoj je učestvovalo 1.632 ispitanika.

U međuvremenu, britanska štampa nastavlja da se opredjeljuje za neku od strana.

Posljednji u nizu je “Daily Telegraph” koji se priklonio izlasku iz EU i pozvao glasače da štikliraju “leave”.

Referendum o sudbini Britanije u EU održava se u četvrtak, 23. juna.

KOMENTARI:
Loading...