Biden je obećao da će Sjedinjene Američke Države, u suradnji s Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim dionicima, stanovnicima Gaze dostaviti humanitarnu pomoć te sudjelovati u obnovi tog područja.

VEZANI TEKST – Dogovoreno primirje na Bliskom istoku: Prestaju napadi Izraela na Palestince u Pojasu Gaze

Američki predsjednik je istaknuo da će pomoć u obnovi biti provedena u saradnji s palestinskim vlastima, a ne s Hamasom, kojeg SAD označava terorističkom organizacijom.

Umjerena palestinska struja vlada samo na dijelovima okupirane Zapadne obale, dok Hamas kontrolira veći dio teritorija u pojasu Gaze.

– Učinit ćemo to u punoj suradnji s palestinskim vlastima, ali ne s Hamasom, i to na takav način kojim nećemo dopustiti Hamasu da jednostavno obnovi svoju zalihu oružja – izjavio je Biden koji je zbog stava da se Izrael ima pravo braniti od Hamasovih raketnih napada i načina na koji je vodio pregovore o prekidu vatre došao na udar kritike i među članovima Demokratske stranke.

Biden je na kritike odgovorio riječima da Palestinci zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti, baš kao i Izraelci.

– Moja administracija će nastaviti tihu, neumoljivu diplomatiju prema tom cilju. Vjerujem da imamo pravu priliku doći do napretka i posvećen sam radu za to – rekao je Biden.