Koristeći mjere borbe protiv pandemije COVID-19, na izborima je unaprijed glasalo više od 100 miliona Amerikanaca, od kojih više od 60 miliona putem pošte.

Savezne države su postavile različite rokove za slanje popunjenih glasačkih listića, što bi, u slučaju neizvjesne trke, moglo da dovede do toga da pobjednik ne bude poznat u izbornoj noći.

Uskoro se završava glasanje. Kroz dva sata bi se trebala zatvoriti prva biračka mjesta. Glasanje se prvo završava u Indiani i Geiorgiji.

Donald Trump je 2016. pobjednički govor održao u 3 sata ujutro po lokalnom vremenu.

Kako javlja CNN, u nekim mjestima u Pennsylvaniji ljudi čekaju i do četiri sata kako bi glasali.

VEZANI TEKST – Biden posjetio sinov grob, Trump tvrdi da neće žuriti s proglašenjem pobjede

Američki predsjednik Donald Trump oštro je kritikovao Vrhovni sud zbog odluke o prebrojavanju glasova u saveznoj državi Pennsylvaniji.

Vrhovni sud je prošle sedmice donio odluke vezano za dopisno glasanje u tri važne države, Pennsylvaniji, Sjevernoj Karolini i Wisconsinu.

U slučaju Sjeverne Karoline i Pennsylvanije Vrhovni sud je u srijedu podržao produženi rok za primanje i priznavanje glasačkih listića, u slučaju Pennsylvanije ako su stigli unutar tri dana nakon dana izbora, a u slučaju Sjeverne Karoline devet dana nakon 3. novembra.

– Mislim da je presuda o Pennsylvaniji vrlo loša presuda Vrhovnog suda, jer mislim da bi trebali znati šta se događa već ovu večer –  kazao je Trump u obraćanju novinarima u Virginiji u centralnom uredu Republikanaca.

Istakao je da bi rezultati izbora trebali biti poznati već večeras.

VEZANI TEKST – U Washingtonu i oko Bijele kuće opsežne mjere sigurnosti u slučaju nereda

– Dozvolite ljudima da glasaju ranije, ali zato morate imati brojeve. Ne možete odgoditi te stvari tako mnogo dana, a možda i sedmica. Ne možete to učiniti. Cijeli svijet čeka – dodao je Trump.

Presudu Vrhovnog suda nazvao je vrlo opasnom odlukom za cijelu zemlju.

– Morate imati datum. A datum je 3. novembar. Zato bi 3. novembra trebali imati pravo znati ko je pobijedio – rekao je Trump.

Trump je, također, kazao kako nema pripremljen niti pobjednički govor niti govor u kojem priznaje poraz.

– Ne, ne razmišljam o tome. Nadam se kako ćemo morati održati samo jedan od tih govora… znate, pobjeđivanje je lagano. Gubiti nikad nije, barem ne za mene – kazao je Trump.

VEZANI TEKST – Stigle nove ankete: Biden vodi u šest odlučujućih država, znači li to i da će pobijediti Trumpa?

Prema anketama, Biden vodi u šest tih odlučujućih država – Floridi, Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Sjevernoj Karolini i Arizoni.

Biden je još jednom, prije najavljenog obraćanja odgovarao na pitanja novinara. Rekao je kako ne želi ništa unaprijed predviđati.

– Ako se večeras dogodi nešto o čemu ćemo moći pričati, pričat ću. Ako ne, čekat ću dok se glasovi prebroje – rekao je.

Dodao je kako je puno toga na kocki.

– Sama pomisao da sam u igri u Teksasu, Georgiji, Floridi… mislim, dajte – rekao je i dodao:

– Moramo vratiti dostojanstvo i čast u naš sistem ili će se sve raspasti.

Ovo su prvi izbori u američkoj historiji u kojoj su oba kandidata starija od 70 godina. Joe Biden ima 77 godina, dok aktuelni predsjednik Trump ima 74 godine.

Glasa se po sistemu elektora. Svaka država bira svoje predstavnike, odnosno elektore. Ukupno ih je 538, a za pobjedu kandidat mora da dobije najmanje 270.

Na ovogodišnjim izborima, prije samog izbornog dana glasalo je više od 100 miliona Amerikanaca, što je više od 70 posto ukupnih glasova na izborima 2016, prenosi Slobodna Evropa.

Osim glasanja za predsjednika, Amerikanci također glasaju i za 435 mjesta u Predstavničkom domu, 35 mjesta u Senatu i za 11 guvernerskih mjesta.

Ovi izbori su već na neki način ‘historijski’. Održavaju se uslijed pandemije COVID-19, koja je više od 100 miliona glasača potaknula da ranije glasaju.

Prema informacijama Izbornog SAD projekta na Univerzitetu Florida, očekuje se da će ovi izbori imati najveću izlaznost zabilježenu u modernoj historiji ove zemlje.

Prema analizi Associated Pressa, 102 miliona Amerikanaca glasalo je prije samog izbornog dana, poštom ili prijevremenim glasanjem. Ova brojka predstavlja 73 posto ukupnog glasačkog odaziva na izborima 2016. godine kada je glasalo 136,5 miliona.

VEZANI TEKST – Trump se oglasio na Twitteru: Izađite i glasajte za mene

Predviđa se da će glasati rekordnih 150 miliona glasača što je 65 posto od ukupnog broja onih koji po zakonu mogu da glasaju.

U većini država birališta su otvorena u 13.00 po srednjeevropskom vremenu.

Pojedine države historijski glasaju za određenu stranku, poput Californije za demokrate ili Teksasa i Aljaske za republikance, no nema garancije da će takav ishod biti i na ovim izborima. Očekuje se da će u ovim izborima biti neizvjesno u Arizoni, Floridi, Džordžiji, Mičigenu, Minesoti, Sjevernoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Velika pažnja posvećena je Floridi, neodlučnoj saveznoj državi, koja nosi 29 elektorskih glasova, u kojoj je Trump odnio pobjedu na izborima 2016. godine.

Pensilvanija, koja je na prošlim izborima također glasala za Trumpa, nosi 20 elektora. Prema pisanju AP-a, Biden koji je porijeklom iz ove države, ima blagu prednost, dok drugi tvrde da Trumpova pozicija ostaje jaka. Oba kandidata proveli su zadnji dan kampanje u posjeti ovoj državi u nadi da će privoliti neodlučne glasače.