Čista dobit holding kompanije Googlea u četvrtom tromjesečju prošle godine dostigla 4,92 milijarde dolara.

Cijena dionice Alphabeta skočila je za više od pet posto, pa je ta holding kompanija Googlea preskočila Apple na listi najvećih svjetskih kompanija po tržišnoj vrijednosti.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u ponedjeljak, čista dobit Alphabeta dostigla je u četvrtom tromjesečju prošle godine 4,92 milijarde dolara, dok je u istom periodu prethodne godine iznosila 4,68 milijardi dolara.

Prihodi kompanije porasli su istovremeno za 17,8 posto, na 21,33 milijarde dolara.

Ulaganja u nove projekte

Pritom su prihodi Googlea od oglašavanja porasli gotovo 17 posto, na 19,08 milijardi dolara.

Broj oglasa, ili plaćenih “klikova”, porastao je u proteklom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 31 posto.

Alphabet je tek objavljenom izvještaju prvi put prikazao poslovne rezultate samog Googlea, koji obuhvata internetski pretraživač i YouTube, i ostalih poslovnih dijelova kompanije, koji uključuju druge online servise i projekte u eksperimentalnoj fazi.

I dok je Google zabilježio snažan rast dobiti, gubitak ostalih poslovnih dijelova Alphabeta dostigao je lani 3,5 milijardi dolara, što je posljedica velikih ulaganja u nove projekte.

No, to nije zabrinulo analitičare.

“Sve dok osnovna djelatnost kompanije snažno raste, investicije u nove poslovne projekte mogu se nastaviti”, kaže Ronald Josey, analitičar u kompaniji JMP Securities.

Zahvaljujući znatno boljim rezultatima nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Alphabeta skočila je u ponedjeljak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od pet posto.

Razlika pet milijardi dolara

Time je tržišna vrijednost kompanije dostigla 549 milijardi dolara, pa je sada Alphabet najveća svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti, ispred Applea, koji na tržištu vrijedi 534 milijarde dolara.

Ostanu li cijene dionica tih tehnoloških divova na sadašnjim nivoima i tokom dana na početku trgovanja na Wall Streetu, Alphabet će i službeno smijeniti Apple sa trona najvrijednije svjetske kompanije.

Apple je vodeće mjesto na toj listi držao od 2011. godine, kada je po tržišnoj vrijednosti preskočio naftnog diva Exxon Mobil.

KOMENTARI:
Loading...