Uspije li Joaquin Guzman Loera, meksički narkobos poznat kao El Chapo, pobjeći iz zatvora i treći put, neće biti druge nego takvo ostvarenje usporediti s najvećim pothvatima slavnoga iluzionista Davida Copperfielda.

Naime, El Chapo se nalazi pod takvim mjerama nadzora da se bijeg čini upravo nemogućom misijom osim ukoliko mu u pomoć ne priskoči do zuba naoružana vojska.

Pazite sada, otkako je prije dvije sedmice uhvaćen i vraćen u zatvor El Altiplano, čak i kada pomakne prstom to bilježe brojni senzori na pokret, uz njega su neprestano čuvari s kamerama instaliranim na kacigama, zatim psi istrenirani da reagiraju na njegov miris, a ujedno su ispod podova u ćelijama u kojima boravi postavljene dodatne čelične šipke.

Također, El Chapa se za svaki slučaj svako malo premješta iz ćelije u ćeliju (u zadnjih pet dana selio je čak sedam puta), a zatvor je u međuvremenu nabavio i 400 novih kamera kako više ne bi bilo takozvanih mrtvih tAčaka (plan je do nabaviti ih još 600!).

Podsjetimo, El Chapo je iz El Altiplana pobjegao u julu kroz tunel dug 1,5 kilometara iskopanom samo zbog njega, a prošao ga je na posebno dizajniranom motociklu.

Prvog čovjeka Sinaloa kartela uhapsili u marinci u Los Mochisu, koji su u borbama koristii puške i granate.

Guzman im je nakratko uspio pobjeći kroz tajna vrata koja su se nalazila iza stakla u spavaćoj sobi na spratu te je odmaknuo više od kilometra i pol prije nego što je u kanalizaciju puštena velika količina vode kako bi ga se natjeralo da izađe.

Tokom akcije marinci su se morali obračunati s 15 članova njegovog kartela koji su ga čuvali naoružani automatskim puškama i ručnim bacačima.

Petorica su ubijena, a ranjen je i jedan specijalac, prenosi dnevnik.hr.

KOMENTARI:
Loading...