Žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo za rukometaše, koje će se od 9. do 26. januara održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, održaće se danas u Beču sa početkom u 18.45 sati. Po prvi put u istoriji u žrijebu će se naći i rukometna reprezentacija BiH, koja će saznati imena rivala u debitantskom nastupu, prenosi Anadolu Agency (AA).

EURO 2020 biće prvi na kojem će nastupiti 24 reprezentacije, koje će biti podijeljene u šest grupa sa po četiri tima. Već se zna da će u grupi “A“ biti Hrvatska iz prvog “šešira“, u grupi “B“ domaćin Austrija iz trećeg, u grupi “C“ Njemačka iz drugog, kao i Norveška u grupi “D“, zatim u grupi “E“ Danska iz prvog i Švedska u grupi “F“. Preostalih 18 selekcija biće žrijebano u petak uvečer.

BiH se nalazi u četvrtom “šeširu“ zajedno sa reprezentacijama Poljske, Rusije, Srbije, Ukrajine i Holandije. U trećem “šeširu“ predstavnik regiona je Crna Gora, a tu su još već spomenuti domaćin, te Island, Portugal, Švajcarska i Latvija. Drugi “šešir“ uz selekcije Sjeverne Makedonije i Slovenije iz regiona čine još Norveška, Njemačka, Mađarska i Bjelorusija. U prvom “šeširu“ su, osim Hrvatske, aktuelni evropski šampion Španija, Švedska, Francuska, Danska i Češka.

Bilal Šuman, selektor bh. rukometaša nedavno je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao da bi volio da BiH bude u grupi sa Austrijom, a da ne bi imao ništa protiv i da Bosna i Hercegovina bude svrstana u grupu sa Hrvatskom.

“Evo Austrija je u Beču iz ‘šešira’ tri, mi da budemo četiri, neka Češka bude jedan i nema veze Srbija, Makedonija ili Crna Gora neka bude ‘šešir’ dva“, kazao je Šuman.

Osim BiH debitanti na Evropskom prvenstvu naredne godine biće Latvija i Holandija.

Prema proceduri žrijeba, koju je objavila Evropska rukometna federacija (EHF), prvo će biti izvučene tri selekcije iz prvog “šešira“, a onda će slijediti i izvlačenje preostalih selekcija iz tri “šešira“ od jačeg ka slabijem.

Utakmice prve runde Evropskog prvenstva igraće se u Beču (grupa “A“), Grazu (grupa “B“), Trodnheimu (grupe “C“ i “D“), Malmoeu (grupa “E“) i Goeteborgu (grupa “F“). Domaćini druge runde takmičenja biće Beč i Malmoe, a same završnice Stockholm.

Vrijedi spomenuti da će se u drugi krug plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od šest grupa. U drugom krugu će biti formirane nove dvije grupe sa po šest selekcija u kojima će igrati svako sa svakim izuzev timova koji su u prvoj fazi igrali u istoj grupi. U polufinale će se plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije. Na EURO 2020 će za 18 dana biti odigrano čak 65 utakmica.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...