Ističući da se nada uspjehu bh. košarkašica na Eurobasketu, Dautović je kazao da ga veseli što su za tako važne pripreme izabrale upravo Vlašić.

– Na ovaj način šaljemo izvanrednu poruku da na Vlašiću postoje odlični uvjeti za pripreme, te pozivam i ostale reprezentacije i sportske klubove da dođu i iskoriste ih – kazao je Dautović, dodavši kako je cilj pozicionirati Vlašić i općinu Travnik kao nezaobilaznu destinaciju sportskog turizma.

Ženska košarkaška reprezentacija BiH priprema se već osam dana na Vlašiću za Evropsko prvenstvo, koje će biti održano od 17. do 27. juna u Francuskoj i Španiji.

Selektor reprezentacije Goran Lojo ocijenio je da su uvjeti na toj planini fantastični, te je istakao da košarkašice vrijedno rade i da nemaju problema s ozljedama.

– Vlašić smo izabrali jer je to jedina planina u BiH koja ima uvjete za ovakav nivo priprema koji je nama potrebna. Ovaj period od 12 dana boravka na Vlašiću koristimo za podizanje fizičke spreme, a u subotu putujemo za Fojnicu – dodao je Lojo.

Nakon boravka u Fojnici bh. košarkašice će u Poreču odigrati dvije prijateljske utakmice s reprezentacijom Hrvatske, a potom u Podgorici s košarkaškom reprezentacijom Crne Gore, dok će sedam dana pred odlazak na Evropsko prvenstvo boraviti na pripremama u Tuzli.

Na Eurobasketu BiH će igrati u grupi u kojoj su Turska, Belgija i Slovenija.