Željezničar je danas počeo pripreme za proljetni dio sezone u Premijer ligi BiH. Plavi u novu polusezonu ulaze sa nešto promijenjenim igračkim kadrom, a šef stručnog štaba Edis Mulalić ističe kako je zadovoljan obavljenim poslom do sada u prelaznom roku.

“Zima je vrlo teška za dovođenje igrača jer obično oni imaju ugovore od ljeta do ljeta. Tokom ove sedmice ćemo kompletirati ekipu. Moram pohvaliti ljude iz kluba koji su uložili maksimalne napore u dovođenju novih igrača i svaka im čast na tome. Željeli smo da se podignemo i da promijenimo karakter ekipe. Doveli smo igrače koje smo željeli i koji znaju da je Željo veliki klub i zadovoljan sam obavljenim poslom do sada. Prelazni rok za nas nije završen, dovest ćemo još maksimalno četiri igrača i kad se sve kompletira, mislim da će posao biti dobro obavljen”, smatra Mulalić.

Mulalića ne brine uigranost ekipe s obzirom na kadrovske promjene.

“Imamo sedam sedmica do početka prvenstva, zato smo i najranije krenuli sa pripremama od svih premijerligaša. Imamo dosta novih igrača, tako da krećemo od nule. Bolje da krenemo od nule nego u nekom “mulju i blatu” i onda se izvlačiti iz toga. Bolje od nule krenuti da igrači znaju šta treba da radimo i kako da to sprovedemo na terenu”, govori Mulalić.

Status Ognjena Đelmića je još uvijek neizvijestan. Krilnom napadaču Plavih je istekao ugovor i još uvijek ga nije produžio.

“Ja sam za to da Đelmić produži ugovor. Klub mu je ponudio uslove i sad on vaga da li da ih prihvati. Ljudi iz kluba su mu ponudili dobre uslove i sad je sve do njega”, kaže Mulalić.

Željezničar je Zorana Kokota i Jocu Stokića zamijenio Mailsonom i Ivanom Lendrićem s obzirom da je prošla polusezona bila izuzetno golgeterski neefikasna za Plave.

“Postigli smo 20 golova na 18 utakmica, a protiv Čelika i Viteza smo zajedno dali sedam golova, što znači da smo dali 13 golova na ostalih 16. Željo nikad poslije rata u 18 utakmica nije dao manje golova i jedan od razloga za ciljana pojačanja koja smo doveli je i taj što smo napravili sijaset šansi koje su otišle u nepovrat. Na kraju krajeva, vakat je da vratimo naše ljude i najbolje navijače na tribine Grbavice”.

Željezničar je u prošloj polusezoni davao priliku mlađim igračima. Pojačanja koja su dovedena su dosta iskusnija i postavlja se pitanje da li će mladi Željini igrači biti “sklonjeni u stranu”. Mulalić to kategorički negira.

“Neko će sigurno pitati da li će pojačanja koja su došla, tipa Bekrić od kojeg očekujem da će biti lider, uticati na naše mlade igrače. Moram reći da su ti stariji igrači dovedeni baš radi naših mladih igrača. Naši mladi igrači su preuzeli teret u prošloj polusezoni, ali oni to ne mogu podnijeti. Toliko udaraca su pretrpjeli i dobro su se nosili sa odgovornošću koju su preuzeli, ali to je neprirodno. Bio sam 15 dana u Darmstadtu na stažiranju i njihov trener mi je pričao kako nije prirodno da igrač sa 17 godina preuzima odgovornost na sebe. Svaka čast tom igraču, ali to nije prirodno. Da bi on stasao, treba mu neko ko će ga voditi u kriznoj situaciji da bi izašao bolji iz toga. Nikad nećemo zatvoriti vrata mladim igračima, koji su najbolji u državi”.

Mulalić je potom istakao primjer Amira Hadžiahmetovića.

“Hadžiahmetović je igrao tokom prošle polusezone za tri reprezentativne selekcije, Premijer ligu i Kup BiH. Pa to ne može igrač engleske Premierlige da izdrži! To je van svake pameti, nije prirodno. On treba igrača koji će ga voditi kako bi stasao jer on jeste budućnost i perspektiva za reprezentaciju i, na kraju krajeva, da klub zaradi na njemu”.

Željezničar se nalazi na šestom mjestu u Premijer ligi BiH, te se čini da bi plasman u evropska takmičenja bio realniji kroz Kup BiH. Mulalić ističe kako su oba takmičenja podjednako važna.

“Kup ne može biti važniji od lige. Prva utakmica nam je protiv Širokog Brijega, a imamo dosta solidan raspored u ovih 12 kola. Nisam izgubio nadu za izlazak u Evropu kroz prvenstvo, to sam i rekao igračima i oni su toga svjesni. Igraju u najvećem bh. klubu i moraju znati najveće ciljeve u datom momentu. Kažu da je Kup “najlakši put do “Evrope”. Nije najlakši. Bit će dovoljno teško jer i drugi hoće da ga osvoje. Slažemo neke stvari i dat ćemo maksimum na oba fronta”, poručio je Edis Mulalić, trener Željezničara.

Na prvom treningu su bili prisutni gotovo svi igrači izuzev Samira Bekrića koji je opravdano odsutan, a od novih imena na probi se pojavio talentovani Haris Heremić.

Željezničar će se u Sarajevu pripremati do 18. januara, kada je planiran odlazak u Međugorje, a nakon toga će Plavi od 9. do 19. februara boraviti u Antaliji, gdje će odigrati i nekoliko prijateljskih utakmica.

Komentari: