Barcelona je u srijedu napravila najveći povratak u modernom klupskom nogometu. Osmi mart od sinoć više nije samo Međunarodni dan žena, nego i dan kada je nemoguće postalo moguće, barem kada je riječ o nogometu.

Ipak, savršena noć najboljih sinova Katalonije imala je mrlju, a ona se zove sudija Deniz Aytekin.

Da bude jasno, izgubiti nakon 4 gola prednosti od bilo koga, makar se radilo i o Barceloni, nema opravdanje, iako su sudije bile na strani domaćina, kao što je bilo sinoć.

Bilo je nekoliko spornih situacija na meč na Nou Campu i svaka je bila u korist španskog prvaka. Danima će se raspravljati da li je sudija trebao svirati penal nad Suarezom u 90. minuti ili da li je bio penal za PSG nakon što je Mascherano igrao rukom na početku meča.

Međutim, ono u vezi čega ne bi trebalo biti rasprave je nedosuđeni penal nad Di Marijom u 85. minutu. Zašto? Zato što je i sam Mascherano, posljednji igrač odbrane Barce, priznao da je rušio svog zemljaka.

Situacija iz 85. minuta se slobodno može nazvati ključnom na meču. Barca je vodila sa 3:1, trebala su joj tri gola da bi prošla dalje što je izgledalo skoro nemoguće. I onda je 1 na 1 sa golmanom Ter Stegenom izašao Di Maria koji je “upropastio” 100 postotnu priliku za gol. Nakon toga je uslijedio preokret o kojem već sve znate – 3 gola za 7 minuta i “status besmrtnika” za igrače Barce.

Iako režiser prenosa nikada nije pokazao situaciju sa Di Marijom, mediji su se pobrinuli da stave naglasak na ovaj detalj. Mascherano je nakon meča priznao da je faulirao Di Mariju, čitaj napravio penal, ali je naglasio da je “Barca, ipak, zasluženo pobijedila”.

Uopšte nije upitno da je trijumf Barce zaslužen, samo bi drugačiji bio završetak. Umjesto prolaza dalje u Ligi prvaka i meča na koji će se u budućnosti referirati, kada se priča o nemogućem povratku, govorilo bi se o meču gdje je Braca “visoko dignute glave završila nastup u najelitinijem takmičenju”.

Na kraju, da se još jednom podvuče, i pored sudijskih (namjernih) previda nema opravdanja za ispadanje jer “veliki” nikada ne gube prednost od četiri gola. Žao mi je navijača PSG-a, ali su igrači pariskog kluba glavni i jedini krivci za meč koji je zvanično stao “rame uz rame sa onim legendarnim iz Istanbula (Liverpool – Milan 3:3).

 

 

 

(Izvor: N1)

KOMENTARI:
Loading...