Britanski The Sun objavio je spisak klubova za koje su navijali Hitler, Gaddafi, Karadžić i mnogi drugi diktatori, a za neke od njih postoje zanimljive priče.

Kontroverzni italijanski političar Antonio Razzi izjavio je kako mu je Kim Jong-Un u privatnom razgovoru priznao da je veliki navijač Manchester Uniteda, prenosi Goal. No, kada su ga upitali može li se Kima usporediti s nekim od heroja Uniteda poput Erica Cantone ili možda Ibrahimovića, Razzi je odgovorio:

– Nikako. Kim je Kim – samo je jedan kao on!

Na sreću Crvenih đavola, Kim Jong-Un jedini je diktator koji je navijao za United.

Diktator  Robert Mugabe (93) Zimbabveom upravlja od 1987. godine. Neslavno prozvan “mesar iz Hararea“ zbog svojih djela, veliki je fudbalski fan, a klub za koji navija je Chelsea, iako voli i Barcelonu.

– Obožavam i pratim fudbal. Navijač sam Chelseaja, ali i Barcelone i uvijek želim da zabiju pogodak. Kada gledam fudbal ne želim da me itko ometa. Čak i moja žena zna da se treba odmaknuti od mene jer nekad znam od ljutnje razbijati sve ispred sebe – rekao je jednom prilikom.

Prije nego li je postao vođa najveće terorističke grupe na svijetu, Bin Laden bio je strastveni navijač Arsenala. Prije je živio u Londonu s porodicom, te je često odlazio na Highbury gledati utakmice Topnika, čak je kupovao i dresove svojoj djeci.

Navijači Arsenala čak imaju i navijačku pjesmu o njemu, no ona je zabranjena na utakmicama Arsenala.

Nakon što je došao kraj libijskome vođi Moameru Gaddafiju pronađena je šalica s Liverpoolovim grbom među njegovim ličnim stvarima. Njegov sin, Al-Saadi, čak je pokušao postati profesionalni fudbaler. No, ipak je na kraju postao direktor Juventusa, te je uložio velik novac u Staru damu. Također, u jednom trenutku razmišljao je uložiti novac i u klub s Anfielda.

Francisco Franco pamćen je kao fašistički diktator Španije. No, osim po tome, poznato je kako je prvotno bio navijač Atletico Madrida, te je kasnije postao navijač Reala nakon što je Kraljevski klub osvojio nekoliko puta Ligu prvaka.

O Radovanu Karadžiću već znamo puno. Bio je psihijatar u FK Sarajevo, no malo je poznato kako je postao navijač milanskog Intera nakon što su u klub došli Mihajlović i Stanković.

Sve do revolucije 1989. godine, rumunska vojska upravljala je Steauom. Diktator Ceausescu je zapravo živio san svakog fudbalskog fana – upravljao je klubom koji je volio.

Također, odlučivao je i o transferima, uključujući i onaj Gheorghea Hagija u Steauu bez prethodnog pristanka igrača i njegovog kluba Sportula. Steaua je osvojila domaće prvenstvo šest godina u nizu te su osvojili Ligu prvaka 1986. godine.

Dugo se nagađalo o tome da je Adolf Hitler bio navijač Schalkea. Ponajviše zog toga što je ekipa iz Gelsenkirchena osvojila šest naslova prvaka za vrijeme Trećeg Reicha.

No, 2008. godine, predstavnik za odnose s javnošću Gerd Voss objavio je kratak tekst u kojem se poriče bilo kakva povezanost Schalkea i Hitlera.

KOMENTARI:
Loading...