Tokom novogodišnjeg vikenda, te u prvoj sedmici 2017, po tradiciji u engleskom Premiershipu neće biti predaha.

Dok se u ligama popularne “petice”, kao uostalom i u svim ostalim evropskim nacionalnim prvenstvima, bude proslavljala nova 2017, na Otoku će Chelsea, Liverpool, Arsenal, Manchester City i United, Tottenham i drugi nastaviti bitku za bodove, jedni za plasman u eurotakmičenja i naslov najboljeg u Engleskoj, a drugi za opstanak.
Već subota i nedjelja donose nam 10 susreta 19. kola Premier lige, gdje se izdvaja veliki derbi između Liverpoola i Manchester Citya na Anfieldu. Liverpool je savladao City u tri posljednja obračuna u Premiershipu (u martu 2016. bilo je 3:0 na Anfieldu), a između tih poraza je City uspio ipak izboriti jedan uspjeh, slavio je u finalu Liga kupa na Wembleyu u februaru 2016. s 4:2 nakon penala. Redsi bi se pobjedom mogli odmaći građanima na pristojnu bodovnu razliku i prekinuti im niz od tri pobjede.
Aktuelni lider Chelsea morat će biti oprezan u 19. kolu i duelu s aStokeom.
Tim našeg golmana Asmira Begovića je prošle sezone imao negativan omjer sa ovim timom. Ispao je od njih u Liga kupu nakon penala, a u prvenstvu izgubio 0:1, te remizirao 1:1. Ipak, ovo je sa Conteom na čelu jedan potpuno drugi tim plavaca, moćniji nego ikada.
Što se tiče 20. kola treba izdvojiti susret starih rivala Premiershipa West Hama i Manchester Uniteda (ponedjeljak) koji uvijek donosi mnogo neizvjesnosti.
Subota, 19. kolo: Hull – Everton (21 sat), Burnley – Sunderland, Chelsea – Stoke, Leicester – West Ham, Manchester Utd – Middlesbrough, Southampton – WBA, Swansea – Bournemouth (16), Liverpool – Manchester City (18.30).
Nedjelja: Watford – Tottenham (14.30), Arsenal – Crystal Palace (17);
Ponedjeljak, 20. kolo: M’brough – Leicester (13.30 sati), Everton – Southampton, Manchester City – Burnley, Sunderland – Liverpool, WBA – Hull (16), West Ham – Manchester Utd (18.15). Utorak: Bournemouth – Arsenal (20.45), Crystal Palace – Swansea, Stoke – Watford (21). Srijeda: Tottenham – Chelsea (21).

Komentari: