Uoči sutrašnje utakmice fudbalskih reprezentacija Grčke i BiH analitičari podsjećaju na dosadašnje utakmice dvije selekcije, naročito na veliku pobjedu “zmajeva” u Zenici koja nam je otvorila vrata Svjetskog prvenstva u Brazilu.

I iz vremena bivše Jugoslavije pamte se utakmice s Grčkom, susreti u kojima su značajnu ulogu igrali i fudbaleri iz BiH.

Ovom prilikom ćemo se podsjetiti jedne od najvećih pobjeda nad Grčkom, pri čemu su najzaslužniji za trijumf bili Bosanci Edhem Šljivo i Predrag Pašić te Hercegovci Blaž Slišković i Vahid Halilhodžić.

To je utakmica odigrana 29. aprila 1981. godine u Splitu, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Španiji. Grčka reprezentacija bila je u zamahu, godinu ranije učestvovali su u prvi put u historiji u završnici nekog takmičenja – Evropskog prvenstva u Italiji.

Kako su Grci odlično počeli i kvalifikacije za Mundijal u Španiji, a “plavi” izgubili od Italije, to je utakmica u Splitu bila značajna skoro kao sutrašnja u Atini.

Pred 50 hiljada gledalaca na Poljudu selektor Miljan Miljanić izveo je slijedeći sastav: Pantelić, Krmpotić, Hrstić, Zajec, Stojković, Buljan, Zl. Vujović, Slišković, Halilhodžić, Šljivo, Pašić.

Drugim riječima, skoro kompletna navalna petorka bila je iz BiH (Slišković, Halilhodžić, Šljivo, Pašić), mada je i jedini “uljez” Zlatko Vujović, napadač Hajduka, također rođen u Sarajevu (išao u školu zajedno s Predragom Pašićem na Grbavici).

Utakmica na Poljudu ostat će upamćena kao životna partija Edhema Šljive. Bivši poslovođa Sarajeva je “trčao kao navijen”, a već u sedmom minutu, nakon što je “lažnjakom” izbacio jednog grčkog defanzivca,  postiže sjajan pogodak s 25 metara za vodstvo Jugoslavije 1:0.

Do odmora su rezultat povećali Halilhodžić i Pantelić (iz jedaneesterca). Predrag Pašić, čije je sjajno dodavanje donijelo jedanaesterac za 3:0, u nastavku “pogađa” Vujovića za 4:0, da bi napadač Hajduka zatresao mrežu Sarganisa za 5:0. Do kraja su Grci uspjeli samo ublažiti poraz s bijele tačke za konačnih 5:1.

 

KOMENTARI:
Loading...