Ukoliko se uskoro sistematski ne počnu rješavati problemi koji su evidentni, jedna iznimno talentovana generacija naših košarkaša mogla bi ostati bez prave prilike za dalji napredak ka seniorskoj reprezentaciji

Nova godina nije donijela ništa dobro za bh. košarku. Sa njom su stigli samo novi problemi. Baš kada se činilo da će se neke stvari lakše odvijati nakon dva evropska zlata koje je kadetska reprezentacija BiH osvojila prošlog ljeta, izgleda da su se ponovo pojavili stari, dobro poznati, simptomi – finansije.

Krajem 2015. godine objavljena je zvanična lista reprezentacija koje će učestvovati na jednom od najprestižnijih U-16 turnira u Evropi, a na turniru koji počinje krajem januara neće biti naše kadetske selekcije. Upravo na tom turniru, koji se održava u Turskoj, na velikoj sceni predstavili su se Džanan Musa i Njegoš Sikiraš.

Do zadnje kapi krvi

Nakon što su u domovinu donijeli zlato sa EYOF-a i Eurobasketa, obećanja je bilo sa svih strana, ali čini se da je njihova realizacija izostala. Ipak, kapiten zlatnih kadeta i najbolji kadeta Evrope, dragulj bh. košarke Džanan Musa, obećao je borbu do zadnje kapi krvi na Mundobasketu.

– Bez obzira na to što smo u slaboj finansijskoj situaciji, što bez Pere Gudelja ne bi ni igrali to finale Eurobasketa, ne bi ni došli do tog zlata i do te senzacije, koliko god da je teško, ja na čelu tih momaka zajedno sa stručnim štabom, ovim putem obećavam da ćemo ginuti za dres BiH. Igrat ćemo do zadnje kapi krvi na parketu da predstavimo BiH u najboljem svjetlu na Svjetskom prvenstvu – napisao je supertalentovani košarkaš Cedevite Džanan Musa na društvenim mrežama.

Zlatnim kadetima koji sada čine U-17 reprezentaciju potrebno je što više okupljanja, jakih testova i protivnika pred SP. Ipak, stanje je daleko od idealnog, a da bi se nešto tako moglo desiti nedavno je upozoravao i generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović. Stanje je daleko od idealnog, a status selektora Josipa Pandže još nije riješen, tačnije ne zna se je li on selektor U-17 reprezentacije.

Ništa bolje od zlatnih kadeta neće proći ni njihove starije kolege. Bh. juniori, četvrtoplasirani tim sa posljednjeg Eurobasketa, neće učestovati na nezvaničnom prvenstvu svijeta, turniru “Albert Schweitzer” u Njemačkoj, iako smo učestvovali na prošlom izdanju tog turnira.

Hoće li Evropa čekati?

– Putuj Evropo i nemoj više čekati na BiH! Putuj planeto super smo se družili, nama je lijepo, taman kako smo zaslužili – citirao je Mahmutović stihove pjesme Đorđa Balaševića koja možda najbolje opisuje cjelokupnu situaciju.

I sami smo sastavljali ekipu koja bi u budućnosti uz normalan rad i stabilno finansijsko stanje Bosnu i Hercegovinu mogla vinuti u košarkaške visine, ali kako u nedavnom razgovoru za Faktor reče Džanan Musa mi smo narod koji lako padne u euforiju, koji oko svega podigne mnogo prašine, a potom stvari spadnu na pleća nekolicine.

Izvjesno je da bi, ukoliko se uskoro sistematski ne počnu rješavati problemi koji su evidentni, jedna iznimno talentovana generacija naših košarkaša mogla ostati bez prave prilike za dalji napredak ka seniorskoj reprezentaciji.

KOMENTARI:
Loading...