Na sarajevskoj olimpijskoj planini Igman u subotu će nakon 26 godina biti održano prvo takmičenje u skijaškim skokovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Nastupit će više od 40 takmičara u konkurencijama od 12 do 18 godina, te seniora i veterana amatera. Osim Sarajlija i Hadžićana, učešće na historijskom takmičenju uzet će i skijaši skakači iz Bihaća.

“Radimo posljednje pripreme za takmičenje, kojim će simbolično, ali i zvanično, biti ‘oživljeni’ skijaški skokovi u Bosni i Hercegovini. Posljednji put na olimpijskim skakaonicama na Igmanu takmičenje je održano tri godine prije rata, 1989. Nažalost, naše velike skakaonice uništene su u ratu 1993. godine, ali smo osposobili improviziranu 15-metarsku skakaonicu na kojoj su u proteklom periodu trenirali brojni dječaci”, istaknuo je za Anadolu Agency Selver Merdanović, rekorder BiH u skijaškim skokovima koji je u Poljskoj, u Zakopanima 1989. godine, skočio 128 metara, i idejni tvorac obnove skijaških skokova i skakaonica na Igmanu.

Naglašava da će u subotu biti obnovljen i rad Ski-skok kluba Hadžići, čiji je Merdanović bio dugogodišnji član.

“Općina Hadžići u subotu će nam donirati 700 KM kako bismo ponovo registrirali klub pri Skijaškom savezu BiH, te će tim povodom biti održana i manja svečanost prilikom subotnjeg takmičenja”, rekao je Merdanović, naglasivši:

“Ovo je tek početak odlične sportske priče. U narednom periodu putem dobrih ljudi iz BiH i inostranstva, koji su Ski-skok klubu Hadžići odlučili pomoći nakon reportaže koju je o obnovi skakaonica i skijaških skokova objavila Anadolu Agency, dobit ćemo kombi za prijevoz dječaka koji će trenirati u našem sportskom kolektivu. Isto tako, zbog pobuđenog velikog interesa za skijaške skokove, na Igmanu bi na proljeće trebala početi gradnja i 25-metarske skakaonice s plastičnom podlogom da bi naša i djeca iz cijele BiH tokom cijele godine mogla trenirati. Nekako sve je kao iz sna. Srećom, ovo je java. Iskreno se nadam da nećemo stati na ovome, već da ćemo u dogledno vrijeme obnoviti i bivše olimpijske skakaonice, pa da će se u Sarajevu održavati renomirana evropska i svjetska takmičenja”, poručio je Merdanović.

Prema ranijim procjenama, za obnovu olimpijskih skakaonica na Igmanu potrebno je između dva i 2,5 miliona maraka, piše Anadolu Agency.

KOMENTARI:
Loading...