epa04897451 Amel Tuka of Bosnia & Hercegovina celebrates after placing third in the men's 800m final during the Beijing 2015 IAAF World Championships at the National Stadium, also known as Bird's Nest, in Beijing, China, 25 August 2015. EPA/FRANCK ROBICHON

Amel Tuka, najbolji atletičar Bosne i Hercegovine, jučer je u Padovi na atletskom mitingu trčao prvu trku u sezoni.

Trku na 400 metara istrčao je u vremenu 47.29 sekundi, što je vrhunski rezultat na otvaranju nove sezone.

Poređenja radi, lični Tukin rekord na 400 metara iznosi 47.14 sekundi, a ovim vremenom ujedno je ispunio i normu na 400 metara za dvoransko Evropsko prvenstvo, koje će se održati ove godine. Norma je iznosila 47.40 sekundi.

Međutim, uprkos ostvarenoj normi, Tuka a EP-u neće učestvovati u ovoj disciplini, obzirom na to da su trke na 800 metara njegov prioritet i da u ovoj godini želi potvrditi kvalitet.

”Zaista nisam očekivao ovakav rezultat. I ja sam iznenađen, pogotovo jer su iza mene naporne i teške pripreme u Portugalu. Trener i ja smo zadovoljni istrčanim vremenom, koje nam daje podstrek da radimo još bolje i jače, kako bismo ostvarili sve postavljene ciljeve pred ovu sezonu, koja će biti jako duga”, izjavio je Tuka, javlja Anadolu Agency (AA).

Tuka će 2. februara učestvovati na dvoranskom atletskom mitingu u Francuskoj u disciplini 800 metara.

KOMENTARI:
Loading...