U Beogradu jutros u 9.30 sati počinje Evropsko atletsko dvoransko prvenstvo, na kojem će u konkurenciji 48 zemalja nastupiti i tri predstavnika Bosne i Hercegovine.

U lov na medalju kreće Amel Tuka, naš najbolji atletičar i glavni adut na ovom prvenstvu.

Drugi rezultat

U Srbiju je stiglo više od 1.100 najboljih evropskih atletičara i atletičarki, koji će se boriti za medalje u 26 disciplina.

Pored Tuke, Bosna i Hercegovina će imati dva predstavnika atletičara – Rusmira Malkočevića (član Atletskog kluba Sloobda) u utrci na 400 metara i Mesud Pezer (AK Zenica) u bacanju kugle.

Tuka ima drugi rezultat sezone (1:46,59), a bolji od njega je samo evropski prvak Poljak Adam Kszczot. Taj rezultat Tuka je  ostvario 18. februara na mitingu u Birminghamu, što mu je ujedno i lični rekord.

– Osjećam se dobro i danas će biti najvažnije da izborim plasman u polufinale. Pripreme u Portugalu su bile pun pogodak, a i na proteklim mitinzima sam ostvario rezultate s kojima mogu biti zadovoljan. Hvala svima koji su me podržali i nastojat ću da ponovo obradujem sve Bosance i Hercegovce – kazao je za Avaz.ba Tuka, koji na stazu Kombank arene u kvalifikacijama i borbi za polufinale izlazi u 11.35 sati.

Amel Tuka nastupa u drugoj kvalifikacionoj grupi, a protivnici su mu Repcik (Slovačka), Borkowski (Poljska), Curran (Irska), Kubista (Češka) i Moya (Andora).

Starta i Malkočević

Prvog dana takmičenja u kvalifikacijama prvi od naših predstavnika nastupit će Malkočević. On ima najslabiji rezultat među 29 prijavljenih takmičara u disciplini na 400 metara (48.23). I plasman u polufinale bio bi vrijedan rezultat, a u najgorem slučaju obaranje ličnog rekorda.

S druge strane, Pezer će u kvalifikacijama nastupiti u subotu (11 sati), a finale je na programu istog dana od 19.20 sati.

Vođa bh. delegacije u Beogradu je selektor muške atletske repezrentacije Elvir Krehmić, a u timu se još nalazi fizioterapeut Roberto Troiani, kao i tukin trener Gianni Ghedini.

Dvije medalje

Vrijedi napomenuti da je u dosadašnjoj historiji Bosna i Hercegovina na evropskim dvoranskim prvenstvima osvojila jedno zlatno i srebreno odličje u bacanju kugle. Titulu evropskog prvaka 1980. godine u Geteborgu osvojio je Zlatan Saračević, dok je Hamza Alić bio srebreni 2013. godine također u ovom švedskom gradu.

 

Autor: A. SOKOLOVIĆ /AVAZ

Komentari: