Ćuković je trku istrčao u vremenu 3 minute, 47 sekundi i 47 stotinki, osvojivši treće mjesto, što je bilo dovoljno da “sruši” rekord star 42 godine, kada je Pokrajčić trčao 3:48,20.

– Svako sanja da bude najbolji u svojoj državi. San mi se ostvario jer sam postao rekorder Bosne i Hercegovine. Težio sam tome u posljednje vrijeme. Trud i rad su se isplatili – rekao je za Anadolu Agency (AA) 23-godišnji Ćuković te o trci koju će pamtiti do kraja života, istakao:

– Trčao sam opušteno. Prvo sam mislio da krenem jako, ali sam onda odlučio ostati nazad i startovati u lakšem ritmu. Snagu sam ostavio za finiš kada sam išao maksimalno. Ispostavilo se da sam dobro taktizirao, odnosno odradio trku.  

Ćuković, jedan od najvećih potencijala bosanskohercegovačke atletike, naglašava kako u narednom periodu ima velike ambicije.

– Kroz koju godinu planiram da oborim rekord Bosne i Hercegovine na 1.500 metara i na otvorenom. Nadam se da ga mogu srušiti, ukoliko budem kvalitetno trenirao i ne bude povreda – kazao je Ćuković.

Vinko Pokrajčić rekorder je Bosne i Hercegovine u trci na 1.500 metara na otvorenom. Najbolje bh. vrijeme svih vremena postavio je u Bukureštu, glavnom gradu Rumunije 1981. godine – 3:39,83.