Bosna i Hercegovina u posljednje vrijeme bilježi sve više sportskih uspjeha na koje nismo navikli u ranijim vremenima. Tako su pod palicom Safeta Sušića fudbaleri izborili plasman na Svjetsko prvenstvo, rukometaši su pratili njihov rezultat, košarkaški kadeti su došli do titule prvaka Evrope, fantastičan je Amel TukaS boljim rezultatima do izražaja dolaze i komentari kolega sportskih novinara, komentatora koji prenose ovakve događaje. S komentatorom OBN televizije Sabahudinom Vugdalićem razgovarali smo o radu njegovih kolega.

“Vidite nešto, samostalna komentatorska scena je počela sa samostalnošću države. Ono što je problem sportskih komentatora je što nema vrhunske kvalitete sporta u Bosni i Hercegovini i teško se izbaciti u prvi plan. Bosna i Hercegovina je i pored toga izgradila neka velika imena, a tu prije svega mislim na Javni servis”, kazao je Vugdalić i dodao:

“U prvi plan iskače Baho Topalbećirević. Rastao je zajedno sa sportskim novinarstvom u državi. Svjetsko prvenstvo, Liga prvaka, Olimpijade i brojna druga takmičenja je prenosio. To je nešto što vas može izbaciti u prvi plan. Mislim da se sve obavlja jako korektno i da koliko možemo pratimo korak s regionom”, naglasio je Vugdalić.

Govorio je Sabahudin Vugdalić i o mlađim kolegama i nije štedio riječi hvale.

“Ako ćemo o mlađima, ja imam iskustva s kolegom Hadžićem. Kada je počinjao sportski program na našoj televiziji, prije nekih deset godina on je bio na početku. Mislim da je on napravio jednu odličnu kilometražu. Radili smo kvalifikacije reprezentacije BiH, Kup UEFA-e, Ligu prvaka, Wimbledon, NBA… Ima tu i drugih novinara i drugih kuća, ali nisu imali priliku da rade toliko prijenosa, kao što je to radio kolega Hadžić. Kada sam se već dotakao NBA lige, ne mogu, a da ne spomenem fenomenalnog Edina Avdića”, ispričao nam je Vugdalić.

Nekima se njegov stil komentiranja sviđa, drugima ne, jedni ga hvale, drugi osuđuju. Šta o Marjanu Mijajloviću misli Sabahudin Vugdalić?

“Marjan Mijajlović je iz reda emotivnih komentatora. Radio je njemačku ‘Cvajtu’ zaista odlično. Potom je došao u Bosnu i Hercegovinu gdje je radio reprezentaciju i unio je emociju. Jedno je raditi reprezentaciju, a drugo ostale utakmice. Kada radite reprezentaciju adrenalin je veliki, na 250 posto. Mislim da ga ne treba osuđivati, to je njegov način i to treba poštovati. Sigurno je da je Marjan u grupi komentatora na koje treba gledati pozitivno”, ističe Vugdalić.

KOMENTARI:
Loading...