Uz zabavni program, izvođenje pjesme “Drži me za ruku” vrtića “Proleter” iz Srebrenice, plesne tačke – grupe “Fresh generation”, freestyle football performansa Samira Salčina, teqball takmičenja te paljenje baklje Sportskih igara mladih, Igre su zvanično počele, a mališani iz Srebrenice, Bratunca i Zvornika su svoja druženja nastavila takmičenjima u košarci, nogometu i utrci na 60m.

Video porukama, svim prisutnim, obratili su se i Edin Džeko, Nemanja Matić, Luka Modrić, Mirsad Terzić, Marica Gajić, Tomislav Zubčić, Nihad Đedović i Toni Šunjić, a posebno iznenađenje za sve prisutne bilo je druženje sa Ambasadorom Igara, Džananom Musom koji je i sam bio učesnik Sportskih igara mladih 2011. godine.

– Počastvovan sam i drago mi je što sam se družio danas sa djecom i bio na otvaranju Igara u Srebrenici. I ja sam 2011. godine učestvovao na Igrama i ovo danas me vratilo u djetinjstvo. Poželio sam da se i sam danas takmičim sa svom ovom djecom.

Svim mladima želim da se druže, zabavljaju, stvaraju nova prijateljstva, treniraju i upravo ovakva manifestacija će im pomoći da upoznaju sve lijepe strane sporta. Ponosan sam što sam Ambasador ovakvog jednog projekta – istakao je Musa.

Video poruke djeci u Srebrenici su poslali i SIMovci iz Orašja, Kaknja, Jajca, Gradačca, Stoca i Doboja, a mladi Ambasadori Igara, Denis Agović i Milica Đokić, podijelili su sa prisutnima svoja dosadašnja iskustva te poslali poruke svim prisutnima.

Turneja radosti svoje putovanje nastavlja kroz BiH, s obzirom da je u 2021. godini planirano da Igre obiđu 45 bh. gradova.